Kultura

četvrtak

Veliki četvrtak – završetak korizme i početak Vazmenog trodnevlja

Veliki četvrtak kroz dugo je vrijeme bio isključen iz trodnevlja (petak, subota, nedjelja), no poslijekoncilska obnova jasno je naznačila kako vrijeme korizme traje do Mise večere Gospodnje na Veliki četvrtak kojom započinje Vazmeno trodnevlje.
Istri

28. ožujka 1923. – talijanska zabrana uporabe hrvatskog jezika u Istri

S vremenom su u Istri prisilno talijanizirana čak i imena stanovnika (primjerice prezime Antolčić moralo je biti promijenjeno u Antonelli).
guntram

Sveti Guntram – iskupljenje za grešan život traži u idealu kršćanskog vladara

Čudesno se obratio, iskreno se kajao za svoj rani grešni život te nastojao pronaći iskupljenje kao ideal kršćanskog vladara koji pomaže svojim podanicima.
Imotski

Gradska glazba Imotski najbolja među 60 europskih amaterskih orkestara

Gradska glazba Imotski osvojila je prvo mjesto i zlatnu plaketu s 91,75 bodova u prvoj i najjačoj kategoriji amaterskih orkestara u Italiji.
Uskrs

Čestitka sisačkog biskupa Vlade Košića: Uskrs je pečat božanskog poslanja

Sisački biskup Vlado Košić uputio je uskrsnu čestitku, u kojoj čestitajući Uskrs želim svima duboku radost u susretu s Uskrsnulim Kristom
Mila

27. ožujka 1530. poginula Mila Gojsalić – Tko je bila hrvatska Judita?

Njenu skulpturu iznad Omiša izradio je slavni kipar Ivan Meštrović, o njoj je pisao August Šenoa, a Jakov Gotovac je 1951. na osnovu njene priče skladao operu.
tjedan

Mostarkić Gobbo: Veliki Tjedan u svijetu materijalizma

Veliki Tjedan posljednja je prilika za ispit savjesti. Vrijeme je to koje nam vraća i nadu s najvećom mogućom porukom: život je vječan.
Ivan

Sveti Ivan Damaščanski – Znate li tko je bio sveti Toma Istoka?

Nazvan je svetim Tomom Istoka.
srijedom

Velika srijeda – Znate li zašto se danas posti?

U ovim svetim danima koji nam prethode prepoznajmo Gospodina u njegovoj riječi i lomljenju kruha te u zajedništvu s cijelom Crkvom proslavimo onoga koji nam je darovao otkupljenje.
ljubičasti

Ljubičasti dan – ‘Želim da ljudi znaju da nisi sam ako imaš epilepsiju!’

„Ljubičasti dan“ ili „Purple day“ je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom. Obilježava se 26. ožujka na svim kontinentima

NAJNOVIJE