1. kolovoza 1291. – stvorena Švicarska

Današnji dan 1. kolovoza 1291. uzima se u Švicarskoj simboličkim datumom osnutka njihove države. Naime, u to je doba datirana povelja kojom su prva tri kantona – Schwyz, Uri i Unterwalden sklopili savez. Pristupanje dodatnih kantona tijekom sljedećih stoljeća može se smatrati širenjem tog početnog saveza (danas postoji ukupno 26 kantona).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da su se prva tri kantona – Schwyz, Uri i Unterwalden – nalazila u središnjem alpskom području i da su bili prilično šumoviti (nazivali su ih i „šumskim kantonima“). Sva ta tri kantona bila su relativno malena (među najmanjima u cijeloj Švicarskoj). Dapače, prostor cijele te prve „Švicarske“ zauzimao je manje od 3,000 četvornih kilometara, što znači da je bio manji od Istre.

Inače, ime Švicarska nastalo je upravo od imena kantona Schwyz. Današnji dan u Švicarskoj slavi se kao nacionalni blagdan, upravo zbog njegovog povijesnog značenja proizašlog iz spomenute povelje o savezu triju prvih kantona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.