10. veljače Čista srijeda (Pepelnica) – početak Korizme

080206-N-7869M-057 Atlantic Ocean (Feb. 6, 2008) Electronics Technician 3rd Class Leila Tardieu receives the sacramental ashes during an Ash Wednesday celebration aboard the amphibious assault ship USS Wasp (LHD 1). U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Brian May (Released)

Ove godine Korizma počinje 10. veljače i poklapa se sa danom smrti hrvatskog velikana blaženog Alojzija Stepinca. Prilika je to za sve vjernike da ovo blagoslovljeno vrijeme provedu promatrajući tajnu Božje ljubavi kroz Križ Kristov, ali i kroz križ i mučenički život našeg pokojnog kardinala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka te misli budu ovih 40 dana poticaj svakome za molitvu: prvo za osobno posvećenje, zatim za svoje bližnje, za domovinu Hrvatsku po posebnom zagovoru Alojzija Stepinca, za Crkvu i cijeli svijet.

Čista srijeda ili Pepelnica je dan pokore, razmatranja, strogog posta, obaveznog za sve katolike od 18-60 godina i obaveznog nemrsa za sve katolike od 14 godine do kraja života.

Svećenici u obredima Čiste srijede označavaju vjernika križem od pepela govoreći: “Spomeni se čovječe, da si prah i da se u prah vraćaš”. Druga rečenica glasi: “Obratite se i vjerujte Evanđelju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pepeljenje je podsjećanje na čovjekov početak i svršetak – nastao iz zemljinog praha u njega će se čovjek i vratiti. Također, pepeo je simbol pokore i poziv kršćanima da odgovore na poziv: „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“.

Običaj je da se za pepeo koriste blagoslovljene grančice korištene na Cvjetnicu prethodne godine.

Korizma – poziv na zaokret

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korizma je vrijeme kojim se vjernici pripremaju za Uskrs – najveći kršćanski blagdan. Traje 40 dana i zato se još naziva četrdesetnica.
Bit korizmenog posta istaknuo je papa u miru Benedikt XVI.:
“U Novom zavjetu Isus razjašnjava visoki ideal posta, osuđujući stav farizeja koji su skrupulozno izvršavali zapovijedi zakona, ali čija su srca bila daleko od Boga. Istinski post, kako Božanski Učitelj objašnjava drugom prilikom, znači činiti volju Nebeskoga Oca, koji ‘vidi u skrovitosti i nagradit će te’“.

Poseban poziv za ovogodišnju korizmu su djela milosrđa u skladu sa proglašenom Godinom milosrđa pape Franje.

Iskazivanje milosrđa je poseban čin kršćanske ljubavi i blagoslova za davatelja i primatelja, a u vrijeme Korizme dobiva na posebnom značenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga iskoristimo blago mogućnosti koje nam daje Crkva i poziv koji nam Bog upućuje, sa posebnim zagovorom nebeskog zaštitnika naše domovine Hrvatske blaženog Alojzija Stepinca!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.