16. siječnja 1962. umro Ivan Meštrović – hrvatski Michelangelo

Foto: Wikimedia/United States Library of Congress

Ivan Meštrović je najpoznatiji i najslavniji hrvatski kipar te jedan od najvećih suvremenih svjetskih umjetnika. Rodio se 15. kolovoza 1883. u Vrpolju kod Županje ali je djetinjstvo proveo u Dalmaciji. Preminuo je u South Bendu 16. siječnja 1962., a sahranjen je u Otavicama kod Drniša 24. siječnja. Meštrovićev sprovod je bio vrsta protesta Hrvata drniškog kraja protiv komunističke strahovlade jer je veliki umjetnik tražio crkveni sprovod, što je bilo nečuveno za poznate osobe u komunističkoj diktaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16. siječnja 1962. umro Ivan Meštrović – kako su komunisti nastojali spriječiti sprovod velikog umjetnika

Meštrovićeva remek-djela možete vidjeti u Meštrovićevim galerijama u Splitu i glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu. Između ostalog stvorio je i:

  • bistu Kardinala Alojzija Stepinca u New Yorku
  • ogromna djela “Spomenik nepoznatom vojniku” i “Spomenik zahvalnosti Francuskoj”
  • prekrasan Mauzolej Petru Petroviću Njegošu
  • “Zdenac života” u Zagrebu
  • „Povijest Hrvata” (simbol Sveučilišta u Splitu), čijih se nekoliko kopija čuva u Hrvatskoj, dok je izvornik u Beogradu, glavnom gradu Srbije. Planirao ju je smjestiti u “Muzej hrvatskih antikviteta” u Splitu. I to je dio velikog kulturnog i umjetničkog blaga koje je Srbija otela Hrvatskoj.

Njegove se skulpture mogu vidjeti u Londonu (Tate Gallery), Firenci (Uffizi), Torinu, Rimu, Pragu (Hradčani), Budimpešti, Chicagu (Čikaški Indijanci, Grand Central Park, vidjeti razglednicu iz 1939. i dvije fotografije), South Bendu (Indiana, SAD), Rochesteru (Minnesota, SAD), Baton Rougeu (Lousiana, SAD), itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.