16. siječnja 1969. Prag – samozapaljenje trojice studenata u znak protesta protiv ruskog komunizma

Foto: Wikimedia/Ijon

Na današnji dan 1969. godine u Pragu se spalio češki student Jan Palach u znak prosvjeda protiv ruske (sovjetske) komunističke intervencije u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Rusi su u Češkoj 1968. godine ugušili tzv. Praško proljeće, odnosno program liberalnih reformi predsjednika Aleksandra Dubčeka. Prilikom samospaljivanja Palach nije odmah umro nego je s teškim opekotinama prevezen u bolnicu. Tamo je nakon teških muka umro tri dana kasnije.

Mjesec dana kasnije drugi student – Jan Zajic spalio se na istom mjestu, na praškom trgu sv. Vjenceslava, a slijedio ih je i treći student – Evžen Plocek u travnju te godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.