18. listopada sveti Luka – Sirijac koji je pisac velikih biblijskih knjiga

Foto: commons.wikimedia.org

Sveti je Luka bio rodom iz danas nemirima pogođene Sirije, a prema crkvenom povjesničaru iz IV st. Euzebiju, rodom iz Antiohije. Sveti Pavao, žarki obraćenik i gorljivi propovjednik Riječi, odabrao ga je za svog vjernog pratitelja i suradnika, u naviještanju Kristova nauka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapisao je dvije iznimno važne biblijske knjige: Evanđelje o životu Gospodina Isusa i Djela apostolska, čudesni nastanak, djelovanje i rast prve Crkve popraćen svakovrsnim čudesima i znamenjima.

On sam u predgovoru svoga Evanđelja piše ovako: “Budući da su mnogi pokušali srediti pripovijedanje o događajima što su se dogodili među nama, kako su nam ih predali oni koji su od početka bili očevici i sluge Riječi, učini se i meni dobro, pošto sam ih pomno ispitao sve od početka, da ti ih napišem po redu, preuzvišeni Teofile, da se osvjedočiš o sigurnosti nauka kojeg si primio” (Lk 1,1-4).

Sveti Luka je pratio sv. Pavla na njegovu putovanju u Rim o čemu nas izvještava u Djelima Apostolskim. S apostolom naroda bio je i sudrug njegova prvog tamnovanja u Rimu, ali isto je tako, trpio uz Pavla za vrijeme njegovih drugih okova također u Rimu, kada su ga svi ostavili. Apostol sa žalošću piše Timoteju: “Jedini je Luka sa mnom” (2 Tim 4,11).
Luka se u Rimu vjerojatno susreo i s Petrom i s Markom, no na njega je ipak imao najveći utjecaj Pavao. Ništa sigurno ne znamo o životu sv. Luke nakon Pavlove smrti. Sv. Epifanije ga je doduše učinio apostolom Dalmacije, Italije i Makedonije, sv. Grgur Nazianski evangelizatorom Ahaje, Metafraste, Egipta i Tebaide, no sve je to povijesno nepouzdano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti je Luka bio ljubljeni Kristov učenik iako Krista nije pratio dok je navještavao Riječ Života, no dobri ga je Učitelj nadahnjivao toliko da se u svakom njegovom retku, ljepotom riječi može osjetiti okus Kristove prisutnosti. Luka nam kao evanđelist pripoviijeda tajnu glasnika Gabrijela poslanog Djevici da navijesti Radosnu vijest ljudskom naraštaju, onda i danas. Jasno nam Luka opisuje i Kristovo rođenje u štalici, Njegov dječji san u tvrdim jaslicama te opisuje vjerno pastire i anđele koji navještavaju radost. Vođen Duhom sveti nas Luka usmjerava i uči kroz više prispodoba nego drugi evanđelisti, a jednako opipljivo kako nam prenosi ugođaj Kristova rođenja, istom nam živosti opisuje Njegov povratak Ocu u nebeski Dom.

Dar koji je Luka dobio primanjem „duhovnog obrezanja“, ne zaustavlja se na Evanđelju već svojim perom i riječi on ulazi i u Djela Apostolska.  Preko veličanstva Kristova uzašašća na Nebo, do neprocjenjivosti bogatstva silaska Duha Svetoga nad apostole u obliku plamenih jezika. Stavlja nam pred oči mučno kamenovanje prvog mučenika za Krista, svetog Stjepana, te još jače potpaljuje u nama vjeru u snagu Božjeg djela kada prenosi obraćenje svetog Pavla, sve apostolove kušnje i zamke, patnje i radosti kojih je Luka većinom bio djeliteljem.

Na kraju, sveti je Luka evanđelist bio živući dokaz opipljivosti Kristove snage koja prodire u kosti, mijenja čovjeku nutrinu, preoblači mu dušu. Nije nikada koračao uz Krista, niti Mu je gledao u lice, no svjetlo je Njegove Riječi i Života radosno primio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je svjetlo nosio za života i ostavio ga kao vječno zapisanu smjernicu za Kristovim stazama svima koji Ga žele upoznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.