19. ožujka sveti Josip – zaštitnik obitelji, očeva i Hrvatske

Foto: Thinkstock

Svetkovina svetoga Josipa iz Nazareta, Isusova hranitelja i Marijina zaručnika u svim se crkvama obilježava uza svečanije bogoslužje i nedjeljni misni raspored. Sveti je Josip vrlo štovan među vjernicima zbog njegove uloge čuvara i hranitelja Isusa i Marije. Evanđelje ga opisuje kao “pravednoga muža”, koji je uzor otvorenosti Bogu i vjere u Boga. Štuje se posebno kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je očeva, muževa te svih zanatlija i radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Vrijedno je spomenuti da ga je Hrvatski sabor prije više od tri stoljeća (1687.) proglasio zaštitnikom Hrvatske.

Za Majčin dan i Dan žena svi već odavno dobro znamo. No, mnogi nisu čuli da postoji Dan očeva. Dan očeva obilježava se na blagdan sv. Josipa. Naime, sv. Josip je prema rimokatoličkoj vjeroispovijesti zaštitnik obitelji i pravi primjer brižnoga i voljenoga oca.

Nacionalno svetište svetog Josipa nalazi se u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.