2. siječnja 1945. rođen Slobodan Praljak – general pukovnik HV-a i HVO-a

Foto: snimka zaslona

Na današnji dan 1945 rođen je u Čapljini istinski domoljub i heroj Domovinskog rata – general pukovnik Slobodan Praljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General HV-as i HVO-a Slobodan Praljak već se 12 godina nalazi u pritvoru haškog suda i s njim sudbinu dijeli još petero Hrvata: Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić. Prije tri godine su na prvostupanjskoj presudi proglašeni krivima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu na čelu kojeg su bili hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i general Janko Bobetko.

Osuđeni su na kazne od 10 do 25 godina. Prije tri godine su uložili žalbe i konačna se presuda očekivala sredinom 2017., ali izgleda da će to biti kasnije.

Slobodan Praljak završio je tri fakulteta – Fakultet elektrotehnike u Zagrebu, Filozofski fakultet u Zagrebu (Filozofija i Sociologija) i Akademiju dramske umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom sedamdesetih i osamdesetih bio je kazališni redatelj u Zagrebu, Osijeku i Mostaru, a krajem 80-ih bio je i filmski redatelj.

Na početku Domovinskog rata, 1991. godine pristupio je dragovoljno oružanim snagama Republike Hrvatske i uskoro je svojim zalaganjem, kao zapovjednik obrane Sunje, promaknut je u čin general-bojnika.

13. svibnja 1993. imenovan je za predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Od 24. srpnja 1993. general Slobodan Praljak bio je načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane, a s te pozicije odlazi krajem ’93. nakon sukoba s Mladenom Naletilićem Tutom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O njegovoj ljubavi prema domovini svjedoči i to da je iako nije bio mobiliziran u Oluji, sam otišao na ratište te sudjelovao u oslobađanju Dvora na Uni i Hrvatske Kostajnice!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.