21. siječnja umro George Orwell – pisac koji je skovao naziv ‘Big Brother’

Foto: Ceridwen

Danas je George Orwell osobito poznat po svojim djelima „1984.“ i „Životinjska farma“. Izraz Big Brother potječe upravo od Georgea Orwella, a od njegovog je pseudonima iskovan i pridjev „orvelijanski“ za pojave u kojima država nastoji kontrolirati svoje državljane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1950. godine umro je George Orwell, jedan od najpoznatijih pisaca 20. stoljeća. Zanimljivo je da mu je pravo ime bilo zapravo Eric Arthur Blair, a pseudonim George Orwell odabrao je tek u 30. godini života, i to navodno da bi poštedio svoju obitelj sramote (u prvoj objavljenoj knjizi pod tim pseudonimom opisivao je svoja iskustva iz doba kad je živio na granici egzistencije). Navodno je prezime Orwell odabrao po imenu rijeke Orwell u Engleskoj (sjeveroistočno od Londona).

U mladosti je Eric Arthur Blair radio kao policajac u dalekoj Burmi, koja je tada bila dio britanskog kolonijalnog imperija. Jedno je vrijeme bio kao policijski službenik zadužen za sigurnost navodno čak 200,000 ljudi. Nakon nekoliko godina obolio je od groznice, zbog čega je poslan na oporavak u Englesku. Odlučio je ne vraćati se više u Burmu, a umjesto toga pokušao je postati pisac.

Danas je George Orwell osobito poznat po svojim djelima „1984.“ i „Životinjska farma“. Izraz Big Brother potječe upravo od Georgea Orwella, a od njegovog je pseudonima iskovan i pridjev „orvelijanski“ za pojave u kojima država nastoji kontrolirati svoje državljane, što dovodi do ograničavanja osobnih sloboda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.