22. ožujka 1955. – umro posljednji ban u hrvatskoj povijesti

Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan 1955. umro je Ivan Šubašić, posljednji čovjek koji je vršio funkciju bana na hrvatskom području. Naime, Ivan Šubašić bio je ban Banovine Hrvatske – autonomne teritorijalne jedinice unutar Kraljevine Jugoslavije. Banovina Hrvatska nastala je poznatim Sporazumom Cvetković-Maček iz 1939. godine. Dakako, bilo je to doba točno uoči početka Drugog svjetskog rata u Poljskoj, pa Banovina Hrvatska nije dugo opstala. Ivan Šubašić bio je njen prvi i posljednji ban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je 1941. godine Jugoslavija poražena u Drugom svjetskom ratu, Šubašić je napustio zemlju. U izbjegličkoj kraljevskoj vladi u Londonu, Šubašić je imao značajnu ulogu. Dapače, premda je bio Hrvat, a ne Srbin, postao je čak i premijer izbjegličke vlade. Poznati su njegovi sastanci s Josipom Brozom Titom radi dogovaranja organizacije poslijeratne jugoslavenske vlade.

Unatoč dogovorima s Titom, Šubašić je na neki način na kraju bio izigran. Komunisti su uspjeli preuzeti svu vlast u poslijeratnoj Jugoslaviji.

Šubašić je po struci bio pravnik. Umro je na današnji dan 1955. godine u Zagrebu, kao posljednji Hrvat koji je nekada nosio titulu bana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.