23. listopada 1940. rođen Pelé – jedan od najboljih nogometaša svih vremena

Foto: Fábio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

Godine 1940. rođen je Edison Arantes do Nascimento, brazilski nogometaš poznatiji pod nadimkom Pelé. S 11 godina uočio ga je umirovljeni brazilski nogometaš Waldemar de Brito, nazvao upravu kluba Santos (Santos Futebol Clube) iz São Pauloa, koji su tada Peléa angažirali za plaću od 6 cruseira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa 16 godina Santosov trener ga ubacuje u prvu momčad i već na prvoj utakmici zabija gol. O nadarenom mladiću glasine su se proširile i brazilski izbornik Silvio Pirila ga je pozvao na utakmicu protiv Argentine u Rio de Janeiru. Pelé je odmah osvojio navijače pogotkom i atraktivnim potezima.

Te godine Pelé je za Santos dao 58 pogodaka i dobio poziv za Svjetsko prvenstvo 1958. godine u Švedskoj. Tada je imao 17 godina i tako postao najmlađi svjetski prvak u nogometu. Svojom koordinacijom pokreta i brzinom je odskakao od prosjeka; pretrčao bi 100 metara za 11 sekundi, skakao je 650 cm u dalj i 180 cm u vis. U karijeri je postigao preko 1.200 pogodaka, iako su u tu brojku uračunate i prijateljske utakmice, kao i golovi postignuti na služenju vojnoga roka. U ligaškim natjecanjima postigao je ukupno 589 golova u 605 odigranih utakmica.

Sa Brazilom osvojio je 3 svjetska prvenstva: 1958., 1962. i 1970. Na Svjetskom prvenstvu 1962. pretrpio je ozljedu u susretu sa Čehoslovačkom. Mnogi ga smatraju najboljim nogometašem svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pele – 10 najboljih golova (posljednji na ovoj snimci je njegov legendarni gol Švedskoj u finalu SP 1958. koji je postigao sa 17 godina):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.