24. srpnja 1995. umro Ivo Kalina – jedan od prvih hrvatskih slikara Informela

Foto: I. Kalina: Bez naziva, kolaž, izvor: www.culturenet.hr

Jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara 20. stoljeća Ivo Kalina umro je na današnji dan 24. srpnja 1995.
Ivo Kalina rođen je 21. veljače 1925. u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovnu i niže razrede realne gimnazije pohađao je u Opatiji, a maturirao je u Zagrebu.

Godine 1943. upisao se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kao profesore upoznao je u razdoblju od 1943.-1950., Jerolima Mišea, Krstu Hegedušića, Omera Mujadžića, Antuna Mezdjića, Ljubu Babića i Vanju Radauša. Diplomirao je 1950. u klasi prof. Đure Tiljka.

Do 1956. suradnik je Majstorske radionice Krste Hegedušića, član grupe Mart od njenog osnutka do razilaske 1963., te Grupe šestorice. 1963. trajno seli iz Zagreba u Opatiju. Od 1951.-1981. studijski je putovao u Italiju, Grčku, Francusku, Austriju, Njemačku, Dansku i Švedsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je od prvih hrvatskih slikara informela i apstraktnog ekspresionizma. Radio je kolaže jedinstvne u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, a poslije pejzažne motive crnobijelih poteza.

Informel  je skraćenica od neformalna umjetnost  (od francuskog: Art informel = umjetnost bez forme, bez oblika; neformalna, neusiljena umjetnost, koja nije po propisu). Informel je dakle naziv za pravac u likovnoj umjetnosti, prvenstveno u slikarstvu, unutar apstraktne umjetnosti koji je bio u modi u Europi u drugoj polovici 20. Stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.