24. travnja 1970. – Kinezi započeli osvajanje svemira

Foto: fah

Prvo kinesko uspješno lansiranje nekog tijela u svemir bilo je povijesno važno jer je time Kina ušla u tzv. “svemirski klub”. U prvi kineski satelit ugrađen je svirač glazbe na kojem je cijelo vrijeme puštana pjesma “Istok je crven” koja veliča Mao Ce-tunga kao spasitelja Kine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1970.  Kina je lansirala u svemir svoj prvi satelit. Zvao se Dong Fang Hong I., a to ime na kineskom znači “Istok je crven”. Taj je satelit bio težak 173 kilograma, što je više nego dotadašnji prvi sateliti drugih država. Promjer satelita bio je oko 100 centimetara, a imao je oblik poliedra sa 72 plohe. Zanimljivo je da se u svemiru taj satelit vrtio brzinom od čak 120 okretaja u minuti, i to radi stabilizacije. Lansiran je u eliptičnu orbitu oko Zemlje, s time da je u trenutku kad je bio najbliži planeti bio udaljen 441 kilometar od nje, a u trenutku kad je bio najdalji čak 2,386 kilometara.

U orbiti u kojoj se nalazio tom je satelitu trebalo samo oko 114 minuta da obiđe Zemlju. Dakle, dnevno je obilazio planetu više od 12 puta. Dizajniran je tako da može emitirati tijekom 20 dana u orbiti. U njega je ugrađen svirač glazbe, koji je spojen na radio emiter. Zanimljivo je da je na sviraču cijelo to vrijeme puštana pjesma “Istok je crven”, po kojoj je satelit i dobio ime. Naime, ta je pjesma bila svojevrsna neslužbena himna komunističke Kine u to doba. Veličala je Mao Ce-tunga kao spasitelja Kine. Ukupno je Dong Fang Hong I. emitirao 28 dana prije nego što se ugasio.

To prvo kinesko uspješno lansiranje nekog tijela u svemir bilo je povijesno važno jer je time Kina ušla u tzv. “svemirski klub” zemalja koje imaju mogućnost samostalnog slanja satelita u orbitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.