24. veljače 1920. – kako je nastao naziv nacionalsocijalizam (nacizam)?

Foto: commons.wikimedia.org

Hitler je želio da ime stranke bude Socijalno revolucionarna stranka, no prihvaćen je prijedlog Rudolfa Junga i dodan je pojam nacional-socijalizam (nacizam) u naziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puni naziv nacističke stranke bio je Nacionalsocijalistička njemačka radnička partija.

Dana 24. veljače 1920. godine održala je njemačka nacistička stranka u münchenskoj pivnici Staatliches Hofbräuhaus svoj prvi skup pod nacističkim imenom. To je prije bila malena stranka imena Njemačka radnička stranka (njem. Deutsche Arbeiterpartei). Na današnji dan istupila je s novim imenom Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP).

Hitler je u to vrijeme bio samo jedan od članova stranke, a predsjednik je bio Anton Drexler. Zanimljivo je da je Hitler želio da novo ime bude Socijalno revolucionarna stranka, no prihvaćen je prijedlog Rudolfa Junga i dodan je pojam nacional-socijalizam u naziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tim prvim skupovima Hitler je govorio po pivnicama. Prvotno malena stranka počela je naglo rasti, jer su ljudi bili privučeni njegovom govorničkom vještinom, koja je i njemu samom bila veliko otkriće. Nacistički govori bili su izrazito antisemitski, antikapitalistički, antiliberalni i antidemokratski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.