25. lipnja 1950. – počeo bratoubilački rat dviju Koreja

Komunistička Sjeverna Koreja pokrenula je na današnji dan 1950., po nalogu imperijalnog SSSR-a i Kine, bratoubilački rat protiv Južne Koreje. Južnoj Koreji pomagao je SAD i cijela međunarodna zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat je završio tri godine kasnije, a bio je jedan od najkrvavijih u povijesti jer su komunisti ubili više od milijun nevinih civila u Južnoj Koreji, a više milijuna ostalo je bez domova. U vojnim sukobima ubijeno je oko 60.000 pripadnika južnokorejskih snaga i 215.000 sjevernokorejskih. Na čelu vojske Sjeverne Koreje bio je poremećeni komunistički ubojica Kim Il Sung.

Sjeverna Koreja je 1950. godine pokrenula iznenadni rat protiv svog južnog susjeda. Nakon jednoga graničnog sukoba sjevernokorejske snage, potpomognute navodnim kineskim dobrovoljcima i uz podršku SSSR-a, prešle su uspostavljenu 38. paralelu i napale Južnu Koreju na čiju je stranu stao pet godina ranije osnovani UN koji je tražio povlačenje agresora.

Brutalni bratoubilački rat

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja je zahtjev ignorirala što je rezultiralo dolaskom oružanih snaga UN-a na čiji se poziv odazvalo 16 zemalja članica koje su poslale vojsku, 41 zemlja je poslala vojnu opremu, hranu i druge zalihe, no SAD je u tome prednjačio sa sudjelovanjem od 90 % u ukupnoj pomoći. Naizmjenične ofenzive jednih i drugih snaga nisu dale prevagu niti jednoj zaraćenoj strani. Sjevernokorejske trupe uspjele su osvojiti Seoul, a američke i južnokorejske Pjongjang, no vojske su se nakon brojnih ofenziva i povlačenja zaustavile na jednom mjestu i držale borbenu liniju iznad 38. paralele gdje je vođen rat za strateške pozicije popularno nazvan Hilltop War.

Tijekom 1951. s čela američkih snaga povučen je general MacArthur što je vjerojatno bio najvažniji potez rata jer je on zagovarao proširenje rata na Kinu i upotrebu ‘ostalih mjera’ (nuklearnog oružja), što je lako moglo biti povod Trećem svjetskom i to nuklearnom ratu.

Mir nakon Staljinove smrti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Staljinove smrti u ožujku 1953. sovjetski vođe pristali su na ranije odbačene mirovne prijedloge UN-a, a 27. srpnja 1953. potpisan je konačni sporazum čime je rat i službeno završio. Između dvije Koreje uspostavljena je 4 kilometra široka demilitarizirana zona, a obje strane su se obvezale da neće povećavati svoju vojnu moć. Rat u Koreji bio je jedan od najkrvavijih u povijesti. Ubijeno je više od milijun južnokorejskih civila, a više milijuna su ostali beskućnici. Statistike Sjeverne Koreje za civilna stradanja nema.

Sovjetski i predstavnici zemalja koje su se borile u ratu 1954. sastali su se u Ženevi, no nisu uspjeli sastaviti trajni mirovni plan, kao ni pitanje o ujedinjenju dviju Koreja koje su sporazum o međusobnom neupotrebljavanju sile potpisale tek 1991. no niti to, kako se iz današnjeg stanja vidi, nije jamac mira na korejskom poluotoku.

Sjeverna i Južna Koreja – bizarnosti i razvoj od završetka rata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je da su Korejci vjerojatno najplemenitiji i najmirotvorniji narod Dalekog istoka (ime Koreja znači ‘zemlja jutarnjeg mira’) i kolijevka kulture Japana i dalekog Istoka. Južna Koreja je danas jedna od najnaprednijih zemalja svijeta, a osobitost te zemlje je da kršćanski misionari uspijevaju propovijedanjem evanđelja obratiti veliki broj južnih Korejaca na Kristov nauk, tako da danas između gotovo 50 % stanovništva čine kršćani!

Za razliku od toga, Sjeverna Koreja koja je ostala komunistička zoran je prikaz kuda vodi dugogodišnji sustav ateiziranog komunizma. Ta država je danas najveći koncentracijski logor svijeta i zemlja u kojoj ljudski život vrijedi manje nego život psa. Utemeljena na laži kao i progonu svih ostalih svjetonazora, osobito kršćanskog, ona je danas živi i bizarni fosil najgoreg totalitarnog sustava u povijesti svijeta.

Tako, poneke bizarnosti možete vidjeti samo u takvim zemljama utemeljenim na komunističkim lažima i teroru: u službenoj biografiji Kim Jonga II stoji da je prohodao s tri tjedna (!), na izborima je ponuđena samo jedna opcija za glasovanje, ženama je dopušteno samo 28 tipskih frizura, a muškarcima 10. Traperice su zabranjene jer predstavljaju truli kapitalizam, a važno je da Sjeverna Koreja ima postotno najveću vojsku na svijetu od 7,7 milijuna djelatnih vojnih osoba!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.