25. srpnja sveti Jakov – apostol kojeg hodočasti svijet

Slika: El Greco (1541.–1614.)

Dana 25. srpnja slavimo svetog Jakova apostola, sin Zebedejevog i Salominog, brata svetog Ivana evanđelista i omiljenog Isusovog učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Jakov se rodio u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Zajedno s bratom Ivanom na apostolsko djelovanje pozvao ga je sam Krist Gospodin. Sveti Matej u svom evanđelju piše: “Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpe mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim.” (Mt 4,21-22).

Zajedno s Petrom i Ivanom pripadao je najužem krugu Isusovih sljedbenika. Bio je s njima na Isusov izričit zahtjev nazočan uskrsnuću Jairove kćerke, Isusovu preobraženju na Taboru i njegovoj smrtnoj borbi u Getsemaniju. Iz evanđelja znamo da je bio vatrene, nagle naravi. Kad Samarijanci nisu htjeli primiti Isusa, braća Jakov i Ivan su mu rekli: “Hoćeš li da zapovjedimo ognju da siđe s neba i da ih uništi? Isus se okrenu pa ih ukori. I odu u drugo selo.” (Lk 9,54-56).

Iz Djela apostolskih saznajemo da ga je 44. u Judeji mačem pogubio kralj Herod Agripa. Kršćanska predaja tvrdi da kada je vojnik koji je uhitio Jakova vidio kako hrabro prima smrtnu osudu zamolio Jakova za oprost i postao kršćaninom. Apostol ga je poljubio i rekao: “Mir s tobom!” Obojici je odrubljena glava.
Tako je sveti Jakov prvi apostol koji je umro mučeničkom smrću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo tijelo kasnije je preneseno u Santiago de Compostelu (Galicija, Španjolska), a grob mu je postao, uz Rim i Jeruzalem, najsvetije hodočasničko mjesto katolika.

Izvor: commons.wikimedia.org
Izvor: commons.wikimedia.org

Hodočasnički „Put Svetog Jakova“ (Francuski put, Camino Francés) ruta je kojom već stoljećima kršćani hodočaste grob svetog apostola. Duga je gotovo 800 km i vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Pored Camino Francésa postoje i druge rute prema Santiago de Composteli i to: Engleski, Portugalski, Katalonski, Sjeverni, Baskijski put. Ipak, Camino Francés je najfrekventniji od svih.

Klasični Camino Francés počinje na Pirinejima u francuskom gradu Saint-Jean-Pied-de-Port, a završava na grobu svetog Jakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.