25. studenoga sveta Katarina – egipatska mučenica

Sv. Katarina Lawrence OP/flickr

Sveta Katarina Aleksandrijska živjela je na prijelazu iz trećeg u četvrto stoljeće, nazivana još i Katarina Sinajska, smatra se sveticom i mučenicom u istočnoj i u zapadnoj Crkvi. Štovanje joj iskazuju također anglikanci i luterani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po legendi, Rimljanin Maksim htio je prisiliti mladu kršćanku Katarinu da se oženi za njega. Ne mogavši slomiti Katarinu, razbjesnio se i dao načiniti posebno mučilo: kotač s bodežima, koji će je sasjeći. No to se mučilo raspalo.

Tada je mučenica odvedena izvan grada te joj je odrubljena glava.

Prema kasnijoj legendi anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj i ondje ga sahranili. U blizini toga mjesta podignut je kasnije slavni manastir sv. Katarine koji postoji još i danas, a Katarinini ostaci prenijeti su u pripadajuću crkvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinajski poluotok i Egipat su prepuni ostataka samostana i drugih ostataka kršćanstva koji dokazuju da je nekada bila velika zemlja.

Višemilijunski obespravljeni egipatski narod, kršćanski Kopti, živi su dokaz kršćanske baštine Egipta. Oni su živi dokaz mučeničke prošlosti kršćana Egipta od početaka kršćanstva koje je tamo donio evanđelista Marko, a koje je postalo jedno od središta kršćanstva uopće (Aleksandrija). Dolazak i invazija muslimana Arapa u Egipat, nakon stoljeća mira, nasilno je izbrisala kršćansku baštinu te mediteranske zemlje, koja je ostala živjeti do danas u duhovnim nasljednicima svete Katarine – Koptima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.