27. veljače 1933. zapaljen Reichstag – događaj koji je gurnuo Njemačku u Hitlerovu diktaturu

Foto: snimka zaslona

Upravo na današnji dan 1933 dogodio se jedan od najsudbonosnijih događaja za njemačku povijest. Zapaljena je zgrada njemačkog parlamenta (Reichstaga) u Berlinu. Samo četiri tjedna ranije Hitler je postao njemačkim kancelarom. Njegova nacistička stranka nije imala apsolutnu većinu u parlamentu. Naime, komunisti i socijalisti imali su zajedno više zastupnika od nacista, ali se nisu mogli dogovoriti oko podjele vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacisti na čelu s kancelarom Adolfom Hitlerom za palež Reichstaga su optužili Komunističku partiju, svoje najžešće oponente i ideološke neprijatelje te u pravnom procesu dali pogubiti njenog istaknutog člana Marinusa van der Lubbea. No postoje indicije da je palež organizirao vrh Nacionalsocijalističke stranke jer je na suđenju poraženim nacistima u Nurnbergu nakon Drugog svjetskog rata, njemački general Franz Haldner izjavio da je nalog za palež dao Hermann Goering.

Ovim potezom, nacistička je vlast imala izgovor za brzi progon neistomišljenika, te su otpočela još iste noći masovna uhićivanja preko 4000 ljudi, da bi se progon nastavio i na obične građane, protivnike Hitlerovog režima, što je zakonski osnaženo brzim donošenjem „Odredbe za zaštitu naroda i države“ .

Započinju godine represije kao priprema države i discipliniranje naroda za ratove i osvajanja koje je Njemačka navijestila Europi. Od 1934-1945. Adolf Hitler vladao je kao diktator Njemačke s naslovom Führer und Reichskanzler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.