28. kolovoza 1937. – obitelj Toyoda i osnivanje Toyote

Foto: Toyoda Sakichi Den, commons.wikimedia.org

Na današnji dan 1937. osnovana je u Japanu automobilska kompanija Toyota kao nezavisna tvrtka. Osnovala ju je obitelj Toyoda, no ime je modificirano u Toyota jer se to smatralo sretnijim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, riječ Toyota u japanskom se pismu katakani piše s točno osam poteza, a broj osam se, dakako, smatra sretnim u istočnim kulturama.

Zanimljivo je da se obitelj Toyoda prije ulaska u automobilsku industriju bavila proizvodnjom tkalačkih strojeva. Premda je danas Toyota poznata po automobilima, nekima je poznato da još uvijek proizvode i šivaće mašine i kompjuterizirane tkalačke strojeve, što je upravo posljedica nasljeđa izvorne kompanijine orijentacije.

Tvorac bogatstva obitelji Toyoda bio je slavni Sakichi Toyoda, kojeg nazivaju “ocem japanske industrijske revolucije” i “kraljem japanskih izumitelja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je izumio tehniku nazvanu “5 zašto”.

To je način rješavanja problema pri kojem se pet puta za redom pita “zašto?”, sve dok se ne dođe do korijena problema.

Nakon što se navedeni Sakichi Toyoda obogatio proizvodnjom tkalačkih strojeva, njegov je sin i nasljednik Kiichiro Toyoda pokrenuo automobilsku proizvodnju. Tvornicu je smjestio u gradiću Koromo, koji je kasnije toliko postao vezan za kompaniju, da mu je ime 1959. promijenjeno u Toyota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Toyota danas ima oko 423.000 stanovnika i u njemu je svjetsko sjedište moćne koroporacije Toyota, donedavno najvećeg proizvođača automobila na svijetu (trenutno je jaka konkurencija za tu titulu između Toyote, General Motorsa i Volkswagen grupe).

Kompanija Toyota ostala je čvrsto povezana s obitelji Toyoda i danas je Akio Toyoda (unuk osnivača Kiichira Toyode) predsjednik i izvršni direktor Toyote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.