28. srpnja 1945. New York – bombarder B-25 zaletio se Empire State Building

Foto: U.S. Air Force, izvor: commons.wikimedia.org

Zrakoplov je udario u zgradu između 78. i 80. kata. Jedan od motora bombardera odvojio se i izletio iz nebodera, te pao s visine od oko 270 metara na susjednu nižu građevinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1945. američki bombarder B-25 Mitchell zaletio se greškom u magli u neboder Empire State Building u New Yorku. Poginulo je 14 ljudi, a šteta je procijenjena na tadašnjih 1.000.000 dolara. Ipak, taj udar nije narušio stabilnost Empire State Buildinga, tadašnje najviše zgrade na svijetu.

Bombarder B-25 Mitchell bio je toga dana na rutinskom letu prevoženja vojnog osoblja. Radilo se o dvomotornom bombarderu teškom desetak tona, s rasponom krila od preko 20 metara. Pilot tog zrakoplova letio je na današnji dan iznad Manhattana, na putu prema zrakoplovnoj luci u New Jerseyju.

Magla je bila toliko gusta da nije vidio Empire State Building, neboder s čak 103 kata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrakoplov je udario u zgradu između 78. i 80. kata. Nastala je velika vatra, no ugašena je već za 40-ak minuta. Jedan od motora bombardera odvojio se i izletio iz nebodera, te pao s visine od oko 270 metara na susjednu nižu građevinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.