28. veljače 1994. – zašto je NATO srušio četiri srbijanska zrakoplova?

Foto: hush-kit.net

Na današnji dan 1994. američki piloti, u provedbi operacije NATO-a “Deny Flight” iznad BiH, obaraju čak četiri srpska zrakoplova tipa Jastreb, opisuje današnji događaj stranica dogodilose.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je vojska Republike Srpske krenula borbeno djelovati oko Zenice po snagama ABiH sa šest zrakoplova J-21 Jastreb i dva zrakoplova J-22 Orao, NATO je poslao dva lovca F-16 da ih obore. Uspjeli su srušiti 4 Jastreba, dok su jednog teže oštetili.

Njegov pilot Zlatko Crnalić, unatoč oštećenju repa uspio je doći do Udbine i sletjeti, iako mu se u prilazu ugasio motor. Osim Crnalića, zahvaljujući katapultirajućim sjedalima preživjela su još dvojica pilota RS, Studen Uroš i Zlatko Mikerević, pri čemu jedan iskače iz pogođenog, a jedan iz potpuno ispravnog aviona kod Banja Luke.

Poginuli su Ranko Vukimirović, Goran Zarić (kojem se zbog katapultiranja na maloj visini padobran nije napuhao) i Zvjezdan Pešić, koji se zabio u zemlju nakon što mu je raketa otkinula horizontalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je između travnja 1993. i kraja rata u BiH primjećeno čak 5711 zabrana kršenja letenja ovo je bila jedina poduzeta vojna intervencija od strane NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.