29. Muzički biennale Zagreb otvara 22. travnja veliki poljsko-hrvatski projekt

Foto: fah

Međunarodni festival suvremene glazbe 29. Muzički biennale Zagreb donosi od 22. do 29. travnja na nekoliko zagrebačkih kulturnih lokacija raznolik program više od trideset koncertnih i glazbeno-scenskih događanja, a otvorit će ga u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji opera “Klotho” poljske skladateljice Martyne Kosecke, najavljena kao veliki poljsko-hrvatski projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival u potpunosti posvećen Novoj glazbi – uključujući “klasike” suvremene glazbe kao i nove generacije skladatelja iz cijeloga svijeta – Muzički biennale Zagreb održava se svakog travnja neparnih godina.

Kako se ističe u najavi, svojim programima MBZ teži obuhvaćanju najraznovrsnijih projekata, od simfonijskih orkestara i komornih ansambala, eksperimentalnog glazbenog teatra, suvremenog plesa, jazza, elektronike pa sve do alternativne glazbene scene, želeći Zagreb na nekoliko festivalskih dana transformirati u centar kulture i umjetnosti kojem gravitiraju skladatelji, glazbeni kritičari, najbolji izvođači i ljubitelji suvremene glazbe šire regije i Europe.

Ove godine zemlja partner festivala je Poljska, a u preplitanju novih programskih smjernica i biennalskih tradicija, za novo je festivalsko izdanje osmišljen raznovrstan i interdisciplinaran program kojemu je cilj zadovoljiti publiku raznih generacija i umjetničkih afiniteta – od modernističkih tradicija do posve novih, izoliranih individuacija mladih umjetnika čiji su izričaji izraz vremena u kojem se kao umjetnici probijaju, stoji u najavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od bajkovite opere na otvaranju, do koncerta u tunelu na zatvaranju, od jutarnjih i popodnevnih programa za djecu i mlade, večernjih prime-time koncerata, te kasnovečernjih termina na kojima će se zbiti neki od najuzbudljivijih festivalskih trenutaka, Muzički biennale Zagreb teži programskim konceptom obuhvatiti široki pojam suvremene glazbe”, dodaje se.

Manifestaciju će u kazalištu Komediji 22. travnja otvoriti premijera opere “Klotho” poljske skladateljice Martyne Kosecke, prošlogodišnje pobjednice natjecanja ‘5-Minute Opera Competition’ pokrenutog 2015. Opera će biti realizirana u suradnji s HNK-om Ivana pl. Zajca u Rijeci, a režira ju poljski redatelj Krzysztof Cichenski.

Operu izvode solisti, zbor i simfonijski orkestar HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, kojim dirigira maestro Berislav Šipuš, dok autorski tim još čine kostimografkinja i scenografkinja Julia Kosek te oblikovatelj videa Bartlomiej Szlachcic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Riječ je o velikom poljsko-hrvatskom događanju, a s obzirom da će operu izvesti ansambl HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, opera će ostati na repertoaru riječkoga kazališta”, ističe se u najavi.

Jedan od recentnih programskih iskoraka je natjecanje petominutnih formi, koje se ove godine održava na temu “5-Minute Piano Concerto Competition”, a dosad je zaprimiljen velik broj prijava iz različitih zemalja – od Sjedinjenih Američkih Država, brojnih europskih zemalja, Japana, Južne Koreje, Meksika, Južnoafričke Republike.

Deset najboljih partitura i izbor pobjednika koji će za MBZ 2019. napisati koncert za klavir i orkestar održat će se u srijedu 26. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MBZ će zagrebačkoj publici donijeti i ponajbolje od europske suvremene scene, pa je tako za njegovo nadolazeće izdanje realizirana suradnja s dva ansambla koja pripadaju najboljim interpretima suvremene glazbe, francuskim ansamblom Intercontemporain, koji je osnovao 1976. Pierre Boulez a danas je ‘rezident’ Pariške filharmonije, gdje više od 30 glazbenika dijeli strast prema suvremenoj glazbi, te njemačkim ansamblom Modern.

Program MBZ-a održavat će se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Gradskog kazališta Komedije, ZKM-a, te u Muzeju Mimari, Muzeju za umjetnost i obrt, Zagrebačkom kazalištu lutaka i Teatru &TD a organizatori su ove godine najavili osvajanje i drugih, neuobičajenih prostora koji će možda postati dio nove tradicije: program 29. MBZ-a zatvorit će u subotu 29. travnja nastup ansambla Antiphonus u dosad nepoznatom koncertnom prostoru Tunela Grič.

Raspored svih događanja programa 29. MBZ-a dostupan je na mrežnoj stranici www.mbz.hr i na facebook stranici Festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.