29. ožujka 1985. umro Marc Chagall – slikar koji je sanjao o sreći i pravdi

Foto: Matt Dertinger, flickr

Bjeloruski slikar Marc Chagall, iznimna pojava u svjetskom slikarstvu. Rođen je u Vitebsku  1887. kao najstariji od devetero djece siromašne židovske obitelji,a  umro je na današnji dan 1985.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chagall 1918.  biva postavljen za komesara lijepih umjetnosti u regiji Vitebsk, gdje ubrzo dođe do neslaganja sa supermatistom K. Maljevičem, a i njegovo slikarstvo je bilo nespojivo s komunističkom ideologijom pa 1922. godine zauvijek napušta Rusiju i odlazi u Pariz. Mnogo radi, putuje svijetom i izlaže. Godine 1937. dobiva francusko državljanstvo. Iz tog vremena poznatija je programska slika Bijelo raspeće iz 1938. (par Picassovoj Guernici, 1937.). U liku razapetoga Krista na križu, u simbolu stradanja židovskog proroka i kršćanskog Boga koji je uzeo oblik čovjeka, Chagall je našao univerzalni amblem za stradanja svojeg doba. Snop jakog svjetla s visina probija se kroz zemaljsku tamu, osvjetljavajući bijeli neokaljani lik na križu. Tragovi patnje nestaju i Njegovo štovanje shvaća se kao put nade. Vjera u Njega, tako kaže Chagall, može pomaknuti planine očaja.

Poslije smrti prve žene, u 65-oj godini Chagall ženi Valentinu Brodski i proširuje interes za grčku i kršćansku mitologiju. Mnogo putuje i radi. Golemi murali, mozaici, vitraji, tapiserije, grafike… Radi u Metzu vitraj prvostolnice (1958.); vitraj za sinagogu u Jeruzalemu (1962.); za zgradu Ujedinjenih naroda i slike na stropu pariške Opere (1964.); mural u Tokiju i Tel Avivu te Metropolitan operu u New Yorku (1965.); crkvu Naše Gospe u Zurichu (1970.); mozaike u Chicagu (1974.). U 91-oj godini počinje raditi na prozorima crkve Sv. Stjepana u Mainzu.

Chagall je pronašao univerzalnu religioznu samosvojnu likovnu interpretaciju. Slikar duše. Miješa se realno i irealno. Varira nostalgične teme ruskog sela i tugu svog primitivnog, napaćenog i prognanog naroda. Njegova bajkovita mašta stvara začuđujući svijet. Ljudi više ne trpe, ne robuju, oslobođeni su i sile teže, lebde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On sanja o sreći i pravdi čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.