3. veljače sveti Vlaho (Blaž) – zaštitnik Dubrovnika, Armenije, Italije i Paragvaja

Današnji zaštitnik je sveti Blaž ili Vlaho (grčki Blasios i Vlasios, latinski Blasius, engleski i francuski Blaise, talijanski Biagio, španjolski Blas, portugalski Brás), biskup i mučenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštitnik je našeg Dubrovnika kojeg još zovu i „Republikom svetog Vlaha“, ali i zemalja kao Armenija, Italija i Paragvaj. Armenija, čiji je sin današnji svetac, je prva kršćanska zemlja na svijetu. Godine 301. kršćanstvo je prihvatio kralj Trdat i iste godine proglasio kršćanstvo armenskom državnom vjerom. Bilo je to u vrijeme najstrašnijih poznatih progona kršćana u Rimskom carstvu pod carem Dioklecijanom. 20 godina kasnije isto je učino i rimski car Konstantin.

Sveti Vlaho potječe iz grada Sebaste u Armeniji (danas Sivas u Turskoj). Iz tih (danas turskih) armenskih naselja mladoturska revolucija je genocidom otjerala sve Armence i kršćane općenito. Bio je to je još jedan od niza strašnih genocida i pogroma „velikog i civiliziranog 20. stoljeća“ u kojem su, u ime napretka i lažnih ideala građanske države, stradali milijuni ljudi.

Od ranog djetinjstva i mladosti krenuo je za Kristom i napustio sve radosti i užitke ovoga svijeta. Ugledan i obrazovan čovjek, liječnik, pomagao je s radošću u srcu siromasima i nevoljnicima, u kojima je gledao i susretao Isusa. Prema legendama čudima je ozdravljivao i ljude i divlje životinje, koje su same dolazile po pomoć u njegov samotnu spilju na planini Argaeos (Erciyes). Slušali su ga i donosili mu hranu vukovi, lavovi i medvjedi. Svojim dobročinstvima postao je omiljen među narodom pa su ga izabrali za biskupa Sebaste. Za vrijeme cara Licinija buknuo je na Istoku strašan progon kršćana, kojeg je predvodio Agrikolaus, rimski upravitelj Kapadokije. Prvi su na udaru bili duhovni pastiri. Vlaho je svoje vjernike bodrio da ustraju u vjeri. Svećenici i vjernici nagovorili su ga da se pred zlotvorima skloni u goru, ali ipak je 308. pronađen, uhićen i podvrgnut strašnim mukama. Tukli su ga, pokušali ga utopiti, čupali mu kožu, ali se on se nije odrekao vjere u Krista. I u tamnici je ozdravljivao druge zatvorenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema predaji svojim je blagoslovom spasio dječaka kojem je u grlu zapela riblja kost. Oko godine 316. odrubili su mu glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.