30. svibnja 1994. uvedena kuna – hrvatski novac koji nije stigmatiziran kao ustaški

Na Dan državnosti, 30. svibnja 1994., uvedena je kuna kao novčana jedinica Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije toga kuna je službeno bila samo i jedino valuta NDH od 1941. do 1945. Treba napomenuti, bila je jedino i isključivo sredstvo plaćanja u toj državi.

Začudo, nitko se do danas nije bunio iz dežurnog ‘antifašističkog tabora’ i brojnih nevladinih udruga o kuni kao ostavštini NDH, iako ona nosi potpuno isto ime kao u vrijeme II. svjetskog rata, a prije toga nikada nije bila sredstvo plaćanja na teritoriju Hrvatske. Osim možda u davnom srednjem vijeku kada je njen lik bio otisnut na novčiću koji se zvao banovac.

Potpuno je različita sudbina kune od pozdrava „Za dom spremni“ ili hrvatskog grba s bijelim poljem!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Začudo, taj pozdrav u istovjetnom obliku čak nije postojao za vrijeme NDH, dok je hrvatski grb sa bijelim poljem i danas napadan kao ‘ustaški’ od raznih udruga, glumaca, kulturnjaka, političara i drugih, premda ogroman stoji pred parlamentom i vladom Hrvatske još od stoljeća sedmog. Točnije u ovom obliku 100 godina prije stvaranja NDH!

Pitamo se, onda, zašto kuna nije doživjela sudbinu pozdrava „Za dom spremni“ i hrvatskog grba s početnim bijelim poljem, iako postoji mnogo više razloga za to?

Samo je nedosljednost i laž utkana u suštinu svih ovih priča o kuni, pozdravu i hrvatskom grbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.