30. travnja 1739. umro isusovac Franjo Sušnik – autor latinsko-hrvatskog (kajkavskog) rječnika

Foto: HAZU, commons.wikimedia.org

Franjo Sušnik hrvatski je leksikograf, jezikoslovac, jedan autora velikog rječnika Lexicon Latinum kod Andrije Jambrešića. Ovaj svećenik Katoličke Crkve i isusovački redovnik umro je na današnji dan u Zagrebu 1739. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lexicon Latinum (Latinski rječnik) je rječnik Andrije Jambrešića i Franje Sušnika, pisan sukladno na latinskom, kajkavskom, mađarskom i njemačkom jeziku izdan 1742. godine. Lexicon Latinum pripada najvažnijim djelima kajkavske književnosti, ujedno je i iznimno važan hrvatski rječnik.

Franjo Sušnik rođen je u Međimurju, neznano je mjesto rođenja. Bio je profesor na gimnazijama u Varaždinu (1713.-1714.) i Zagrebu (1714.-1715.; 1720.-1721.). U Zagrebu je predavao sintaksu, ranije retoriku. Školovao je i u Grazu i Judenburgu. Imao je i razne crkvene i organizatorske dužnosti u Osijeku, Zagrebu i Pečuhu u Ugarskoj.
Napisao je i hrvatski molitvenik na kajkavštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.