4. prosinca 1892. rođen Francisco Franco – vođa države zaslužan za ekonomski i demografski procvat

Foto: Aracali

Franco je potjecao iz obitelji koja je generacijama davala časnike Španjolske ratne mornarice. U Francovom rodnom gradu Ferrolu Španjolska ratna mornarica posjedovala je jedan od najvećih ratnih arsenala na svijetu. Pod njegovim vodstvom Španjolska je izbjegla ulazak u katastrofu II. svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi ne znaju da je Franco napisao knjigu „Masonerija“ pod pseudonimom Joakim Boor gdje prikazuje svoju borbu protiv masonerije i komunizma, kojeg je Franco smatrao ekspoziturom masonstva s ciljem rušenja kršćanskog Zapada.

Na današnji dan 1892. godine rođen je španjolski državnik Francisco Franco. Puno ime bilo mu je Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde (svoje drugo prezime Bahamonde naslijedio je po majci). Zanimljivo je da se Franco rodio u važnom španjolskom lučkom gradu Ferrolu. Riječ je o najvažnijoj ratnoj luci na sjevernoj obali Španjolske. Inače, Španjolska ratna mornarica nosi službeni naziv Armada Española. a u spomenutom Ferrolu posjedovala je jedan od najvećih ratnih arsenala na svijetu.

Franco je potjecao iz obitelji koja je već generacijama davala časnike spomenute Španjolske ratne mornarice. I Francisco je trebao postati mornarički časnik, no u vrijeme njegove mladosti Španjolska je odlučila privremeno prestati primati nove kandidate u mornaričku akademiju. Francisco je zbog toga krenuo na akademiju kopnene vojske. Završio ju je i postao je časnik. Inače, Španjolska kopnena vojska nosi naziv Ejército de Tierra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srpnju 1936. iz španjolskog dijela Maroka započinje general Franco oslobađati Španjolsku od komunista, dok krajem ožujka 1939. nije ušao u Madrid i time okončao uvezenu revoluciju iz SSSR-a i europskih komunista. Taj poraz svjetski komunisti i masonerija nisu nikada mogli oprostiti generalu Francu. Zato nisu prestali u najgorem svijetlu prikazivati španjolski takozvani “građanski rat”, izostavljajući cjeloviti prikaz o uzrocima i posljedicama. Tako su uvijek prešućivali ideološku, revolucionarnu i izrazito protuvjersku osnovu oružanih sukoba u Španjolskoj. 

Između samih Španjolaca nije postignut konsenzus o Francovoj ulozi u španjolskoj povijesti. Njegovi simpatizeri ističu da je zaslužan za mir nakon građanskog rata te demografski i ekonomski bum 1960-ih godina. Njegovi protivnici (uglavnom ljevičari) spočitavaju mu represivni režim i tvrde da bi do ekonomskog rasta došlo i bez Franca na čelu države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.