49. plenarno zasjedanje HBK

Zagreb, 13.05.2014 - Redovito plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održat će se pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u zgradi HBK. Na slici Želimir Puljić govori tijekom zasjedanja HBK. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /ds

Na današnjem, a redovitom 49. plenarnom zasjedanju HBK, predsjednik HBK i zadarski nadbiskup Želimir Puljić objavio je program zasjedanja koje će trajati do četvrtka, 23. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Puljić je najavio Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 19. travnja 2015. u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci s temom: “Obitelj! Nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske”. Uz informacije o obilježavanju dana obitelji po biskupijama i pripremama za Drugi nacionalni susret obitelji na Trsatu, bit će govora i onom kapilarnom radu s obiteljima, posebice pastoralu zaručništva i tečajevima priprave za brak.

Uz uobičajena izvješća Predsjednika, Komisija, Vijeća i Odbora HBK, ali i izvješće s izvandredne sinode biskupa o obitelj u Vatikanu, biskupi će pregledati brošure: Dokument Papinskog vijeća za kulturna dobra, ‘Pastoralna uloga crkvenih arhiva’ (1997.), koje je prevedeno i tiskano, te pismo i poruku o rodnoj teoriji, ‘Muško i žensko stvori ih’.

Nadbiskup Puljić je najavio i sutrašnje euharistijsko slavlje u Zagrebačkoj katedrali u 18 sati, na spomendan svetog Ivana Pavla II., nakon koje će biti predstavljanje sabranih djela mons. Marina Srakića u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je na i na 100 godina od početka Prvoga svjetskoga rata i napomenuo kako je na bojišnici u Redipuglju u Italiji, a koje je posjetio Papa, stradalo preko milijun ljudi, među kojima i mnogi Hrvati.

“Nije bez razloga papa Benedikt XV. rekao kako je to bilo ‘nepotrebno klanje’ (strage inutile). Papa je izabrao to mjesto jer nije toliko ideološki i nacionalno opterećeno kao Sarajevo. U Redipugli papa Franjo nije govorio o krivcima za rat, nego o zloći rata općenito, kao i strategiji razaranja: ‘Dok Bog sve stvoreno usavršuje, rat razara i ono najsavršenije što je Bog stvorio, a to je ljudsko biće’. Zato je rat nazvao ludošću, te dodao kako i danas na razne načine vodi se rat u svijetu, pa je ovo doista ‘vrijeme plakanja’. Jer, razaranje stvorenoga na razne načine traje i danas. Ovu Papinu ideju dobro je razradio fra Nikola Roščić u knjizi ‘Revolucije razaraju Krista'”, istaknuo je nadbiskup Puljić.

Nadbiskup Puljić podsjetio je i na 50 godina otkada je Pavao VI., 24. listopada 1964., u tijeku odvijanja Drugog Vatikanskog sabora proglasio svetog Benedikta prvim kod Boga patronom cijele Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naime, tijekom propadanja Rimskoga Carstva ovaj skromni Božji monah svojim je odvažnim i ustrajnim nastojanjem uspio da u Europi zasja zora novoga doba. Po križu i Kristovu zakonu učvrstio je i umnožio uredbe javnog i privatnog života. Knjigom i kulturom sačuvao je klasične spise i podržao znanost i umjetnost. A plugom je pretvarao puste krajeve u plodne njive i vrtove, te molitvom i ručnim radom (ora et labora) oplemenio je i uzdigao ljudski trud. Zato ga je Pavao VI. proglasio prvim kod Boga zaštitnikom Europe”, kazao je nadbiskup Puljić te dodao kako je velika simbolika i u tome što je pola stoljeća nakon toga događaja papa Franjo svoga časnog predšasnika u nedjelju, 19. listopada 2014., uzdigao na oltar i ubrojio među blažene”, istaknuo je.

“Iako je puno trpio zbog previranja u Crkvi, nije se plašio svjedočiti za Istinu o Bogu i čovjeku. U tom smislu objavio je encikliku ‘Humanae vitae’ o odgovornoj bračnoj ljubavi za koju komentatori vele da je bila jasna i proročka. A u sklopu tek održane izvanredne sinode o obitelji i danas je vrlo aktualna. Preminuo je 6. kolovoza 1978. Proglašenje pak blaženim, kao kruna izvanredne sinode o obitelji, papa Franjo je objavio Urbi et Orbi kako je ovaj ‘blagi i odlučni papa’ dobar boj bio i vjeru sačuvao (usp. 2 Tim 4, 7)”, zaključio je nadbiskup Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.