8. ožujka 1896. rođen Josip Cvrtila – veliki dječji pisac koji je slika progona Hrvata i Hrvatske

Foto: shira gal, flickr

Hrvatski dječji pisac Josip Cvrtila izbjegao je iz domovine u svibnju 1945. godine zbog svog zločina: pisanje knjiga kršćanske tematike. Morao je ostaviti obitelj, ženu i šestero djece – nikada se više nisu vidjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Cvrtila rođen je 8. ožujka 1896. u Jastrebarskom, a roditelji su se rano preselili u Krapinu gdje je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju. dok je Učiteljsku školu pohađao u Zagrebu. Veći dio svog učiteljskog puta proveo je u Moslavini koja mu je vrlo prirasla srcu.

Pisao je najvećim dijelom priče, pripovijetke, romane i igrokaze posvećene djeci. Djela se ubrajaju se u sam vrh hrvatske dječje književnosti. 6. svibnja 1945. prisiljen je bio ostaviti obitelj, ženu i šestero djece i napustiti Zagreb jer jugokomunistički režim smatrao pisanje knjiga kršćanskim tematikama “zločinom”.

Nakon boravka u izbjegličkom logoru Fermo 26. studenog 1947. odlazi u Argentinu gdje i umire 1966.
Istovremeno, samo niti 100 km od Hrvatske u Grazu živio je Gustav Schwarzenegger, otac poznatijeg Arnolda. Nakon blistave vojne karijere u Wehrmachtu (odlikovan Željeznim križem i drugim visokim odlikovanjima) i članstva u nacističkoj stranci još od 1938., poslije rata mirno nastavlja svoju karijeru u policiji gdje je dogurao čak do načelnika. Josip Cvrtila i tisuće nevinih Hrvata to nisu mogli u Hrvatskoj, dapače bili su ubijani i proganjani od antifašista gdje god su se nastanili. Ovakvi primjeri su bili potpuno nemogući u Hrvatskoj gdje je pod krinkom antifašističke borbe (čitaj komunističke revolucije) izvršen genocid nad hrvatskim narodom i to nad onim njegovim najboljim dijelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.