8. veljače sveta Bakhita – zaštitnica progonjenih kršćana Sudana

Foto: zupajastrebarsko.hr

Sveta Jozefina Bakhita je afrička svetica iz Sudana koja je rođena 1869. god. u uglednoj obitelji, ali su ju u dobi od 10 godina oteli muslimanski trgovci robljem. Kao ropkinja raznih robovlasnika doživljavala neopisiva ponižavanja i mučenja. Kako je od otmice doživjela velike traume, zaboravila je i vlastito ime, pa su joj ime Bakhita dali njezini robovlasnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji, peti po redu vlasnik ju je odveo u Italiju, a bio je, za razliku od ostalih, izuzetno pažljiv i obazriv prema budućoj svetici. U Italiji je upoznala kršćanstvo, a stjecajem određenih okolnosti nakon nekog vremena je zadobila i slobodu, te je tako mogla još više izgrađivati svoju vjeru. Postala je i redovnica i uzela ime Jozefina, a svojom vedrinom i iznimnom snagom osnaživala je mnoge. Umrla je 8. veljače 1947., a svetom ju je proglasio papa Ivan Pavao II. 2000. godine.

Posljednje godine svoga života bila je vrlo bolesna te se kretala tek pomoću invalidskih kolica. Međutim, to ju nije spriječilo da do zadnjeg trenutka ostane vesela i nasmijana.

Preminula je 8. veljače 1947., a njezino tijelo je tri dana bilo izloženo na odru dok su tisuće ljudi dolazile oprostiti se od svoje „crne majke“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas i mnogi Hrvati dolaze na njen grob u mjesto Schio. To mjesto je poznato marijansko hodočasničko mjesto u sjevernoj Italiji.

Kršćani Sudana – progoni i ubijanja tijekom svih stoljeća

Kršćanstvo ima dugu povijest u zemlji koja se danas nosi ime Sudan. Starodrevna Nubija, koja je obuhvaćala sjeverni Sudan i južni Egipat, primila je kršćanstvo već u krajem 1. stoljeća kao oblik koptskog kršćanstva. Dolazak muslimana u 7. stoljeću značio je i nestanak kršćana iz velikih dijelova Nubije, osim iz južnih dijelova kraljevstva pod imenom Alodija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Progoni i ubijanja nastavljeni su tijekom stoljeća, a osobito u 20. stoljeću od različitih režima. Porast nasilja veliki je osobito nakon 1985. kada su mnogi svećenici i vjernici ubijeni, kršćanska sela uništena, a bolnice, crkve i škole spaljenje. Kršćani su ubijani i napadani za vrijeme nedjeljnih bogoslužja.

Usprkos progonima, predanost Kristu i životno svjedočanstvo učinilo je da je broj kršćana u Sudanu porastao sa 1.6 milijuna 1980. na 11 milijuna 2010.!

Posljednji javnosti poznati primjer koji je šokirao svijet dogodio se 2014. 27-godišnju liječnicu, Meriam Yahiu Ibrahim Ishaq, majku djeteta od 20 mjeseci, sud u Kartumu osudio je u svibnju 2014. na smrt jer je prešla na kršćanstvo, a u stvari majka ju je od djetinjstva odgajala kršćanski, nakon što ih je ostavio otac obitelji koji je musliman. Puštena je iz zatvora tek pod pritiskom svjetske javnosti, a potom je s mužem iselila u SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.