Bečko Novo Mjesto: Obilježena 344. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Foto: zrinska-garda.hr, zrinska garda u Čakovcu

Mimohodom i polaganjem vijenaca na grob i na mjesto smaknuća te misom zadušnicom u katedrali u Bečkom Novom Mjestu u Austriji je u nedjelju obilježena 344. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinjskog i Frane Krste Frankopana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica hrvatskih velikaša pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu, 60-tak kilometara od Beča, 30. travnja 1671. kao čelnici protuhabsburške urote kojom su nastojali spriječiti centralističke i germanizatorske težnje bečkog dvora na štetu strateških interesa hrvatskih i ugarskih feudalaca.

U govorima je naglašeno da se tradicijskim okupljanjem odaje počast velikanima hrvatske povijesti banu Petru Zrinskom i knezu Frani Krsti Frankopanu kojima je hrvatska vlastitost, neovisnost, sloboda i osamostaljenje bio glavni cilj.

Podsjetivši na povijesne političke prilike u doba Zrinskog i Frankopana tajnik Zmajskog stola Družbe “Braće hrvatskog zmaja” Čakovec Josip Bajuk rekao je da se “ovim činom odaje počast žrtvi koju su velikani naše povijesti dali za slobodu i nezavisnost Hrvatske”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tradicionalno 30. travnja spomendan na Zrinskog i Frankopana obilježavamo ovdje na mjestu izravnog sjećanja u znak njihove ustrajne i nepokoljebljive borbe za Hrvatsku”, rekao je dožupan Međimurske županije Zoran Vinković koja dan njihove pogibije obilježava kao dan županije.

“Zrinski i Frankopan prvi su se zauzimali za samostalnost Hrvatske, što je danas stvarnost”, kazao je predsjednik Zrinske garde iz Čakovca Alojzije Sobočanec.

Hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota istaknuo je da su “Zrinski i Frankopan izraz povijesne istine, njihova poruka kroz stoljeća vrijedna je naše neprolazne zahvalnosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grob u Bečkom Novom Mjestu prazan je, jer su posmrni ostaci Zrinskog i Frankopana 1919. preneseni u zagrebačku katedralu.

Na komemoraciji je bilo oko 200 predstavnika udruga iz Hrvatske i Austrije, a u izaslanstvu koje je položilo vijence bili su predstavnici Družbe “Braće hrvatskog zmaja” u Karlovcu, predstavnici Međimurske županije, Matice Hrvatske ogranka Čakovec te Austrijsko hrvatske zajednice za kulturu i sport u Beču.

Na sam Spomendan u četvrtak 30. travnja u Zagrebu će u 17 sati biti postrojavanje na Trgu svetog Marka i prijavak Zrinske garde Čakovec pokrovitelju proslave Spomendana Zrinskih i Frankopana predsjedniku Hrvatskog sabora g. Josipu Leki. Zrinska garda će zatim u mimohodu proći Tkalčićevom ulicom, preko Trga bana Josipa Jelačića do zagrebačke katedrale gdje će najprije biti polaganje vijenaca kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a zatim od 18 sati misa zadušnica koju će predslaviti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, redovan član Zrinske garde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.