Blagovijest – rođenje Isusovo koje je prorok najavio 800 godina ranije

Foto: Waiting For The Word/Flickr

„Evo, djevica će začeti i roditi sina
i nadjenut će mu ime Emanuel,
S nama Bog!“ ( Knjiga proroka Izaije 7, 14)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim riječima možda najveći starozavjetni prorok Izaija je gotovo 800 godina prije Kristova rođenja navijestio Izraelu, ali i čitavom svijetu, da će jednom djevica roditi sina i da će taj sin biti „s nama Bog“. Taj sin je Isus Krist, utjelovljeni Sin Božji i dar Božje ljubavi smrtnom čovjeku za život vječni.

Na današnji dan slavimo navještaj tog rođenja poniznoj duši Marijinoj od strane veličanstvenog glasnika Božjeg arkanđela Gabriela.

O Blagdanu Navještenja Blaženoj Djevici Mariji – Blagovijesti prethodni papa Benedikt XVI. razmišlja ovako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Navještenje, ispripovijedano na početku Evanđelja po sv. Luki, događaj je obilježen poniznošću, sakriven – nitko ga ne vidi, nitko za njega ne zna, osim Marije – no u isto je vrijeme i odlučujući za povijest čovječanstva. Kad je Djevica Marija izrekla svoj „da“ kao odgovor na anđelovo navještenje, začet je Isus, a s njime je započela nova era povijesti, koja će biti potvrđena o Uskrsu kao „novi i vječni savez“. Zapravo, Marijin „da“ savršeni je odraz Kristova „da“ što ga je izrekao ulazeći u ovaj naš svijet, kao što piše Poslanica Hebrejima tumačeći Psalam 39: „Evo dolazim! U svitku knjige piše za mene: ‘Vršiti, Bože, volju tvoju!’“ (Heb 10,7).

Poslušnost Sina odražava se u poslušnosti Majke i tako je, u susretu ovih dvaju „da“, Bog mogao uzeti na sebe lik čovjeka. Eto zašto je Blagovijest i kristološki blagdan: jer slavi središnje otajstvo Krista – njegovo Utjelovljenje.

„Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ Ovaj Marijin odgovor anđelu nastavlja se u Crkvi koja je pozvana uprisutniti Krista u povijesti, nudeći svoju raspoloživost kako bi Bog mogao i dalje pohoditi čovječanstvo svojim milosrđem. Isusov i Marijin „da“ obnavlja se u onom „da“ što ga izriču sveci, a osobito mučenici koji su ubijeni poradi Evanđelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovo korizmeno vrijeme češće razmišljamo o Majci Božjoj koja na Kalvariji potvrđuje ono „da“ izrečeno u Nazaretu. Sjedinjena s Isusom, svjedokom Očeve ljubavi, Marija je proživjela mučeništvo duše. Pouzdano zamolimo njezin zagovor, kako bi Crkva, vjerna svome poslanju, dala svijetu odvažno svjedočanstvo Božje ljubavi.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.