U crkvi sv. Blaža predstavljene prve hrvatske božićne jaslice

Foto: fah

U zagrebačkoj crkvi sv. Blaža predstavljene su u četvrtak prve hrvatske božićne jaslice koje je prije 100 godina od voska izradio hrvatski kipar Vojta Braniš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaslice “Hrvatski Božić” na površini od tri i pol metra četvorna imaju 150 voštanih figurica koje prikazuju ljude u narodnim nošnjama koji hrle u Betlehem, a među njima su tamburaši, žene, djeca i sveta tri kralja, te jaslice, sveta tri kralja, kola s volovima i životinje.

Hrvatski kipar Vojta Braniša (Bzenec, Češka, 1893. – Zagreb, 1983.) studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a njegovo prvo važnije djelo upravo su te jaslice koje je izradio 1916. godine, neposredno nakon što je diplomirao, rekla je na predstavljanju kustosica Gliptoteke HAZU Vesna Mažuran-Subotić.

Jaslice su bile izložene u Hrvatskoj i u svijetu, no zbog osjetljivog materijala od kojeg su izrađene, odlučeno je da ih se više neće seliti i zato će ih se moći vidjeti jedino u crkvi sv. Blaža, gdje su veći dio godine skrivene iza drvenog ormara, a u božićno vrijeme otvaraju se javnosti, dodala je Vesna Mažuran-Subotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unuka autora jaslica Branka Komadina rekla je da je njezin djed dio života proveo u Božjakovini, u blizini Zagreba, gdje je upoznao život hrvatskih seljaka, što je htio prenijeti u jaslice koje su dotad uglavnom prikazivale betlehemsko okruženje. Vosak za izradu figurica, dodala je, nabavljao je od ostataka svijeća iz kapele sv. Roka.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld poručila je da su prve hrvatske božićne jaslice uvrštene i u program adventa u Zagrebu te da kulturni programi obogaćuju ponudu grada i iniciraju oko 40 posto svih dolazaka. Napomenula je da su ove godine u suradnji sa župom sv. Blaža osmišljene i posebne besplatne mjesečne ture do Rokova perivoja i kapele sv. Roka, odakle je donesen vosak za izradu hrvatskih božićnih jaslica.

“Poštovanje vlastitoga nacionalnog identiteta preduvjet je da bismo cijenili druge i drugačije”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je najavio uskoro obnovu unutrašnjosti crkve sv. Blaža i oživljavanje Kinoteke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župnik župe sv. Blaža Zlatko Koren istaknuo je važnost vrednovanja hrvatske baštine te je pozvao građane da dođu pogledati hrvatske jaslice. Jaslice će biti izložene do 5. veljače 2017., mogu se pogledati radnim danom od 17,30 do 19 sati, a nedjeljom od 8 do 12 te od 17,30 do 19,30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.