Dani Kalmana Mesarića: Evo kako mali grad Prelog brine o svojoj kulturnoj baštini

Foto: Studio VIPRO

Grad Prelog i ove je godine organizirao Dane Kalmana Mesarića, a kao nastavak manifestacije održan je i Dan Kalmana Mesarića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dani Kalmana Mesarića pokrenuti su 2014. godine. Motivacija za pokretanje bila je prije svega upoznavanje priločanaca s vlastitim sugrađaninom i poticanje interesa za njega i njegov opus, objavljivanjem njegovih djela (roman Dravom zlato plovi, 2014. i komedija Gospodsko dijete, 2015.), uz radionice, predavanja i promocije. Druga motivacija bila je afirmacija Kalmanova svjetonazora i poetike predstavljanjem kreativnih sugrađana iz Preloga i okolice koji stvaraju poeziju, prozu ili dramu iz pučke poetike.

Kalman Mesarić jedan je od malobrojnih suvremenih pisaca iz Međimurja čiji je doprinos hrvatskoj književnosti itekako vrijedan poštovanja i zaslužuje da se o njemu priča, da ga se čita i istražuje. Ovogodišnji Dani Kalmana Mesarića nastavljaju širiti cijelu priču i izvan granica Međimurja otvarajući nove teme i nova područja.

Dan Kalmana Mesarića u Zagrebu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je u velikoj dvorani Matice hrvatske 24. ožujka 2017. na inicijativu pročelnice za kazalište i film Matice hrvatske Zagreb, dr. sc. Sanje Nikčević, održan Dan Kalmana Mesarića kao nastavak manifestacije Dani Kalmana Mesarića u Prelogu.

Skup je održan s ciljem promicanja lika i djela velikog, ali zaboravljenog Kalmana Mesarića koji je stvarao i djelovao na području grada Zagreba, ali i po cijeloj tadašnjoj državi.

Profesor dr. sc. Vladimir Lončarević govorio je na temu Osoba i djelo Kalmana Mesarića ili kako zadržati vlastito uvjerenje. Glavni urednik najstarijeg časopisa u Republici Hrvatskoj časopisa Kolo, Ernest Fišer, govorio je na temu Kalman Mesarić ili bogatstvo opusa od zavičajnog pisca do plesnog kritičara predstavivši tematski prilog o Kalmanu Mesariću i Danima Kalmana Mesarića u Kolu, 2/2016..

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Dani Kalmana Mesarića u Zagrebu

Profesorica dr. sc. Sanja Nikčević govorila je o prvom samostalnom izdanju komedije ‘I u našem gradu’ ili urbane komedije o ljubavi, dolarima i odlukama u životu. Dijelove iz urbane komedije ‘I u našem gradu’ izveli su članovi Kazališne scene Kalmana Mesarića. Veronika Mesarić kao prodavačica Nada, Zlatko Hržić kao odvjetnički pomoćnik Klek, Renato Žerdin kao poštar Alojz, Nataša Žerdin kao gospođa Šikuš i Mirjana Hržić kao službenica Mira.

Profesorica Mirjana Hržić upoznala je prisutne o motivaciji pokretanja manifestacije Danima Kalmana Mesarića u Prelogu, o dosadašnjim događanjima i budućim planovima. U ime nakladnika Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu govorila je gospođa Katarina Bajuk.

Kako je to bilo na trećim Danima Kalmana Mesarića 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerom najpoznatije Mesarićeve predstave ‘Gospodsko dijete’, započeli su Treći Dani Kalmana Mesarića 2016. godine. Drugi dan je održana radionica za djecu ‘Igrajmo u dvoje’ koju je vodila Barbara Rocco, a u večernjim satima u Otoku je održana kazališno književna večer na kojoj su gosti iz Kulturno umjetničke udruge “Zvon” iz Male Subotice prisutne nasmijali predstavom “Kava – žene – vino”. Jedan dan je u Čehovcu odigrana predstava “Coparnice” koju su odigrali gosti iz Kulturno umjetničkog društva “Belica”.

Foto: Dani Kalmana Mesarića 2016.

Nakon promocije prvog samostalnog izdanja knjige ‘I u našem gradu’ održana je Osnivačka skupština Kazališne scene Kalmana Mesarića, udruge koja za cilj ima daljnju promociju lika i djela Kalmana Mesarića. Osnivači Kazališne scene Kalmana Mesarića su redom: Mirjana Hržić, Marija Oto Sačer, Jasminka Pervan, Marija Hranjec, Sanja Nikčević, Mirko Kovačević, Štefica Kolarić, HajnalkaLukacsPuklavec, Nataša Žerdin, Renato Žerdin, Ernest Fisher, Ivan Pranjić, Zlatko Hržić i Krunoslav Sačer.

U tijela upravljanja Kazališne scene Kalmana Mesarića imenovani su: Upravni odbor: Mirjana Hržić, predsjednica, Marija Oto Sačer, tajnica, Marija Hranjec, Nataša Žerdin i HajnalkaLukacsPuklavec, članice. U Nadzorni odbor imenovani su: Krunoslav Sačer, predsjednik, Štefica Kolarić i Renato Žerdin, članovi.

Foto: Kazališna scena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.