Don Šuljić: Papa Crkvu tjera na rubove i govori hrabro, da hrabrije ne može

Foto: Snimka zaslona

Prošle su četiri godine pontifikata pape Franje. Izabran je kako bi pokrenuo reforme, no pokazalo se da Crkva tijekom dva tisućljeća prati svoj ritam bez brzopletih promjena. Papa je tako postao najveći kritičar Kurije, a zbog želje za promjenama u Vatikanu ima i mnogo protivnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pontifikatu pape Franje u emisiji Studio 4 govorio je don Anton Šuljić, teolog i publicist. Papin pontifikat u ove četiri godine ocijenio je riječima: svježe, hrabro, inspirativno i iznenađujuće. “Papa komunicira jednostavno, izvan uobičajene ‘forme visokog klera’, bez distance i s pozicije čovjeka”, kazao je Šuljić. “Nekima koji su se pozicionirali u crkvenoj hijerarhiji Papa smeta, jer svoje čovještvo stavlja u kontekst Isusovog i ljudskog čovještva”, rekao je te dodao kako “ovaj papa govori hrabro da hrabrije ne može – kritizira kulturu novca i korporacije koje uništavaju ljude”.

> Četiri godine papinstva: Što je papa Franjo zapravo rekao o celibatu i svećeničkim zvanjima u Europi?

“Franjo Crkvu tjera na rubove – tamo gdje je siromaštvo i drugi problemi. Traži da se pokaže milosrđe prema čovjeku, a ne da se primat stavi na osudi ljudskih slabosti”, kazao je Šuljić. Naglasio je kako se ne može govoriti o tome da je ovaj Papa liberalniji od drugih. “On je naprosto blizak ljudskoj patnji. Isus je došao ne da slomi trku koja je napukla, nego obrnuto. To čini ovaj Papa”, smatra Šuljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Razgovor s kardinalom Parolinom o 4 godine pontifikata pape Franje

Odgovarajući na pitanje je li u Papu narušeno povjerenje zbog osnivanja Povjerenstva SPC-a i Katoličke crkve o slučaju Stepinac Šuljić je kazao: “Papa nije previše omiljen u jednom dijelu katoličke javnosti, osobito one više koja prefereira hrvatstvo nad katoličanstvom. Međutim, Papa jest napravio neviđeni presedan – da se u nekom smislu popusti jednoj crkvi. Međutim tu se radi o činu dobre volje, jer je jako bitno razgovarati. Ali Papa je bio striktan – proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim nije upitno i to ništa ne može zaustaviti. Konačno, mi smo braća u Kristu i ovo je još jedna prilika da se potrudimo da idemo u istom smjeru”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.