Dva hrvatska postignuća laureati Nagrade EU za kulturnu baštinu

Fah

Među ovogodišnjim laureatima Nagrade Europske unije za kulturnu baštinu i organizacije Europa Nostra, najvišeg europskog priznanja na polju kulturne baštine koje slavi i promiče najbolje postupke očuvanja baštine, istraživanja, upravljanja, volontiranja, obrazovanja i komunikacije, našla su se dva postignuća iz Hrvatske, kapela sv. Martina u Starom Brodu i povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu je 2002. pokrenula Europska komisija, dodjelu i izbor nagrada vodi organizacija Europa Nostra, a cilj je na taj način pridonijeti većem javnom priznanju kulturne baštine kao strateškog resursa europskog gospodarstva i društva. Nagradu podupire program Europske unije Kreativna Europa.

Zbog iznimnih postignuća u očuvanju, istraživanju, predanom radu, obrazovanju, usavršavanju i podizanju svijesti, Europska komisija i organizacija Europa Nostra ove su godine Nagradom Europske unije za kulturnu baštinu/nagradu Europa Nostra nagradile ukupno 29 projekata i pojedinaca iz 18 zemalja.

Njih je neovisno stručno povjerenstvo odabralo među ocijenjene 202 prijave iz 39 europskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ovogodišnjim laureatima su i dva izuzetna postignuća iz Hrvatske: u kategoriji zaštite baštine kapela sv. Martina u Starom Brodu, a u kategoriji predanog rada povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder.

Čestitke laureatima uputio je u posebnom priopćenju povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics. Istaknuo je kako takvi projekti naglašavaju važnost uloge kulturne baštine u životu i društvu, što je osobito važno danas, kada je Europa suočena s mnogim velikim društvenim izazovima.

Kultura je od iznimne važnosti za podizanje svijesti o zajedničkoj prošlosti i vrijednostima, kao i za poticanje tolerancije, razumijevanja i socijalne uključenosti, a takva postignuća svjedoče koliko su brojni Europljani predani očuvanju i zaštiti kulturne baštine, napomenuo je Navracsics.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Europska godina kulturne baštine, koja se obilježava 2018. godine, idealna je prilika da se usredotočimo na vrijednosti koje nas povezuju kao Europljane, a to su naša zajednička prošlost, kultura i baština. Programom Kreativna Europa Europska komisija nastavit će podupirati dodjeljivanje ove nagrade i ostalih baštinskih projekata”, poručio je.

U svojoj čestitci nagrađenima, predsjednik organizacije Europa Nostra, slavni operni pjevač Placido Domingo, posebno se osvrnuo na sve one koji su “zahvaljujući svom hvalevrijednom talentu, strastvenoj predanosti i velikodušnosti” omogućili da ta iznimna postignuća postanu dio izabrane skupine od oko 450 izuzetnih postignuća ovjenčanih nagradom Europa Nostra u posljednjih 15 godina.

“Svi laureati potvrđuju da je baština ključni čimbenik održivog gospodarskog razvoja, društvene kohezije i povezanije Europe. Čelnici Europske unije trebali bi iskoristiti povijesnu prigodu koju im pruža obilježavanje 2018. godinu kao godine europske kulturne baštine, kako bi prepoznali višestruke dobrobiti baštine i njezinih temeljnih vrijednosti koje ona ima u povezivanju država, zajednica i kultura u Europi i izvan nje”, poručio je Domingo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapela sv. Martina u pokupskom selu Stari Brod izniman je primjer tradicijske hrvatske arhitekture i jedna je od četrdesetak očuvanih sakralnih drvenih građevina na tom području, koje se datiraju između 17. i 19. stoljeća.

Prije početka konzervatorsko-restauratorskih radova, koje su izvodili i koordinirali djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda, oslikana drvena oplata i struktura građevine bile su u poodmaklom stadiju propadanja.

Ocjenjivački sud u obrazloženju nagrade naveo je kako je riječ o uzornom projektu koji je istaknuo veliku vrijednost tradicionalne hrvatske arhitekture, dijela nacionalne baštine koji je proteklih stoljeća suočen sa zaboravom. “Osjetljiva i krhka arhitektura pažljivo je i s puno poštovanja obnovljena, čime je oslikana ornamentika kapele došla do punog izražaja”, stoji u obrazloženju.

Ferdinand Meder posvetio je cijeli svoj radni vijek, od 1970. godine do danas, zaštiti hrvatske kulturne baštine. U tom je vremenu nebrojeno puta prvi reagirao na brojne prijetnje hrvatskoj baštini. Kao konzervator i povjesničar umjetnosti, radio je na njezinu dokumentiranju, konzerviranju i restauriranju te na podizanju svijesti o hrvatskoj kulturi. Sudjelovao je u osnivanju čak triju sveučilišnih studija restauriranja u Hrvatskoj, te u uvođenju i razvijanju polaganja državnog stručnog ispita iz konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ferdinand Meder institucionalizirao je konzervatorsku djelatnost i podigao obrazovne standarde u svojoj zemlji, te je izniman primjer javnog djelovanja na području konzervatorsko-restauratorske djelatnosti. Činio je mnogo više od onoga što se od njega očekivalo, prilagođavao se različitim okolnostima, djelujući uvijek u interesu zaštite kulturne baštine. Čak je i u vrijeme ratnih sukoba pokazao nepokolebljivu posvećenost zaštiti baštine te je podizao svijest međunarodne zajednice o vrijednosti hrvatskoga kulturnog blaga”, obrazložio je žiri.

Potporu nekom od nagrađenih projekata putem online glasovanja mogu dati svi zainteresirani iz bilo koje zemlje svijeta, te tako sudjelovati u odabiru dobitnika Nagrade javnosti, čije će ime biti objavljeno na svečanoj dodjeli 15. svibnja u finskom gradu Turkuu. Uključivanjem u glasovanje dobit će priliku osvojiti putovanje u Finsku za dvije osobe, a bit će i posebni gosti na svečanosti dodjele nagrada.

Na svečanosti koju će u crkvi sv. Mihovila voditi povjerenik Europske komisije Tibor Navracsics i maestro Plácido Domingo bit će predstavljeno i sedam dobitnika Velike nagrade (Grand Prix) u vrijednosti od 10 tisuća eura. Svečanost će okupiti oko 1200 uzvanika, uključujući stručnjake za baštinu, volontere i simpatizere iz cijele Europe, kao i visoke predstavnike institucija Europske unije, zemlje domaćina i ostalih država članica.

Dobitnici nagrada predstavit će svoja iznimna postignuća tijekom Sajma izvrsnosti, koji će se održati 14. svibnja u dvorani Sigyn Glazbenog zavoda grada Turkua, a sudjelovat će i u mnogim događanjima u sklopu Europskog kongresa baštine (od 11. do 15. svibnja) u Turkuu.

Kongres, koji organizira Europa Nostra, bit će poticajna platforma za umrežavanje i raspravu o najnovijim europskim dostignućima na polju baštine, a s posebnim naglaskom na nadolazećoj Europskoj godini kulturne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.