Festival glazbenih dokumentaraca Solo Positivo u Opatiji

Zagreb, 31.7.2015 - Šesto izdanje Solo Positivo Film Festivala, u sklopu kojega æe se prikazati dvadesetak cjeloveèernjih i kratkometražnih glazbenih dokumentaraca, održat æe se od 1. do 6. kolovoza u Opatiji, a otvara ga prošlogodišnji dobitnik Oskara "Lady in Number Six: Music Saved My Life" Malcolma Clarkea, prièa o 109-godišnjakinji koja i dalje svakodnevno svira klavir. foto HINA/ Solo Positivo/ iš

Šesto izdanje Solo Positivo Film Festivala, u sklopu kojega će se prikazati dvadesetak cjelovečernjih i kratkometražnih glazbenih dokumentaraca, održat će se od 1. do 6. kolovoza u Opatiji, a otvara ga prošlogodišnji dobitnik Oskara “Lady in Number Six: Music Saved My Life” Malcolma Clarkea, priča o 109-godišnjakinji koja i dalje svakodnevno svira klavir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program dugometražnih filmova donosi i dokumentarac “Amy” Asifa Kapadije o prerano preminuloj pjevačici Amy Winehouse, koji je u prva tri dana prikazivanja zaradio više od 519 tisuća funti i tako postao najuspješniji britanski dokumentarac svih vremena.

Prikazat će se i “Orion: The Man Who Would Be the King” redateljice Jeanie Finley, priča o nepoznatom pjevaču koji dolazi u središte pozornosti kao dio plana da ga se preruši u Elvisa koji se digao iz groba koja je premijeru imala te dva naslova koji su obilježili prošlu godinu, film srpskog redatelja Ognjena Glavonića “Živan pravi punk festival” te britanski “The Possibilities Are Endless” Edwarda Lovelacea i Jamesa Halla. Prvi prati punk-rock pjesnika koji uporno, unatoč nedostatku novca i publike, u svom malom selu organizira punk festival, a drugi je intimna priča o tekstopiscu koji se pokušava prilagoditi novom životu nakon moždanog udara.

Tu su i filmovi “Paco de Lucia: A Journey”, prikaz karijere andaluzijskog gitarista koji je osvojio je svijet pomičući granice tradicionalnog flamenka, “Nile Rodgers: Secrets of a Hit Maker” o kralju diska koji se proslavio sedamdesetih s bendom Chic, “Pola stoljeća Disca” hrvatskog redatelja Zvonimira Rumboldta koji oživljava pionirski period disko groznice u Hrvatskoj šezdesetih godina i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kratkih filmova prikazat će se, među ostalim, “2cellos” Kristijana Burlovića, “Posljednjih 100” Morane Komljenović posvećen kraju jednog razdoblja kultnog riječkog kluba Palach te “Artists for Strings”, topla i kratka priča sa Skopske čaršije o ljudima koji vole i zanaju graditi glazbene instrumente.

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Bosna i Hercegovina, a izbornik toga dijela programa je redatelj Pjer Žalica. Prikazat će se njegov film “Orkestar” o Plavom orkestru koji 3. kolovoza nastupa na Velikoj ljetnoj pozornici u Opatiji, te filmovi “Sevdah” Marine Andree Škop, “Nuno” Nedžada Begovića, “Ja i moj punk” Dženana Medanovića i “Izgubljeno dugme” skupine redatelja o Goranu Ipetu Ivandiću, tragičnom bubnjaru Bijelog dugmeta.

Gost festivala je nagrađivani bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafisbegović i njemački redatelj, predsjednik žirija 6. Solo Positivo Film Festivala, Uli M Schueppel, kojemu je jedan od poznatijih filmova “The Road to God Knows Where” o Nick Caveu i The Bad Seeds.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Solo Positivo Film Festival uvršten u program festivala Francuske u Hrvatskoj, Rendez vous, donosi i izbor filmova francuske produkcije.

O najboljim filmovima festivala odlučivat će stručni žiri u kojem su, uz Schueppela, hrvatski redatelj Antonio Nuić te talijanski Ivan Gergolet, čiji će film “Dancing with Maria” u petak otvara opatijsku Veliku ljetnu pozornicu na svojevrsnom zagrijavanju uoči službenog početka festivala.

Solo Positivo Film Festival se u prvih pet izdanja održao u Starigrad Paklenici, te profilirao za publiku koja podjednako voli film i glazbu kojoj se pozornost posvećuje i koncertima – na otvorenju će svirati Soulfingers, a na zatvaranju Ljetno kino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.