(FOTO) Film Višnje Starešine “Kardinal i njegova crkva” sniman u New Yorku

Foto: Narod.hr

Ekipa koja radi na dokumentarnom filmu „Kardinal i njegova Crkva“ upravo se vratila sa snimanja iz SAD-a, koje je u ovoj etapi bilo fokusirano na New York. Cjelovečernji film o zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu Alojziju Stepincu kao scenaristica i redateljica potpisuje Višnja Starešina, a producent je Ivan Maloča iz Interfilma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Široj je javnosti i danas manje poznato kojoj su mjeri grad i država New York zapravo povezani sa sudbinom kardinala Stepinca u godinama njegova progona.

Tadašnji newyorški nadbiskup, kardinal Spellman bio je, uz skupinu republikanskih kongresnika, jedan od najupornijih lobista koji su zahtijevali od tadašnje američke politike da izvrši pritisak na Tita za puštanje Stepinca iz zatvora. Ugledni New York Times ni trenutka nije dvojio da je suđenje Stepincu montirani proces, kojim je započeo sukob države i crkve u komunističkoj istočnoj Europi.

Pola stoljeća kasnije iz New Yorka se u Zagreb uputila povjesničarka dr. Esther Gitman da bi, istražujući spašavanje Židova u NDH, otkrila dotad nepoznate dokumente i svjedočanstva o Stepinčevoj ulozi u spašavanju žrtava Pavelićeva režima i otad se stalno vraća njegovim porukama i misiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmsku ekipu osobito se dojmio posjet katoličkoj gimnaziji u White Plainsu, gradiću u državi New York, pedesetak kilometara udaljenom od Manhattana, koja već gotovo sedamdeset godina nosi Stepinčevo ime.

Impozantno zdanje High School Archbishop Stepinac, koje je izgrađeno prilozima župljana s područja newyorške nadbiskupije 1948. godine, pod vodstvom kardinala Spellmana, danas je jedna od boljih javnih gimnazija u državi New York, koja se osim kvalitetnim školskim programom, osobito ističe uspješnim baseball timom i dramskom skupinom.

Uz niz uspješnih ljudi iz svijeta businessa, njezini su polaznici svojedobno bili i poznati glumci Jon Voight („Ponoćni kauboj”, „Povratak kući“, poznat i kao otac Angeline Jolie) i Alan Alda (TV serije „M.A.S.H.“, „Zapadno krilo“).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakana je autora baciti novo svjetlo na život i izazove zagrebačkog nadbiskupa Stepinca u kontekstu svjetske politike njegova vremena, podsjetiti na vrijednosti koje je branio i njegove poruke koje su i danas jednako relevantne. U tome će im pomoći niz ekspertnih svjedoka, domaćih i stranih, predstavnici crkvene hijerarhije i svjetovnih vlasti, svjedoci vremena…

Film planiraju završiti na jesen ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.