Filmu ‘Vrapci’, hrvatskoj koprodukciji, nagrada u Göteborgu

Zagreb, 27.9.2015 - Film "Vrapci", nastao u islandsko-dansko-hrvatskoj koprodukciji i režiji Rúnara Rúnarssona, osvojio je "Zlatnu školjku" za najbolji film na upravo završenom prestižnom Filmskom festivalu u San Sebastianu, priopæeno je iz HAVC-a. foto HINA/ HAVC/ iš

Islandsko-dansko-hrvatska koprodukcija, film “Vrapci” Runara Runarssona, osvojio je nagradu FIPRESCI na 39. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Göteborgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu na tom najvećem skandinavskom filmskom festivalu, koji se održao od 29. siječnja do 8. veljače, dodjeljuje svjetska federacija filmskih kritičara – FIPRESCI.

Žiri u kojem su bili Blagoja Kunovski (Makedonija), Maria Ulfsak-Seripova (Estonija) i Jon Asp (Švedska) obrazložili su kako je riječ o “iskrenom, nepredvidivom i prelijepo napravljenom filmu o adolescentima koji odrastaju u maloj sredini podložnoj sukobu generacija”.

Film “Vrapci” prikazuje odlazak 16-godišnjaka iz Reykjavika u islandsku provinciju, gdje teško pronalazi prijatelje i zajednički jezik s ocem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenarij i režiju potpisuje Runar Runarsson, a produkciju Nimbus Film i Nimbus Island u koprodukciji s islandskim Pegasus Pictures i hrvatskom MP filmskom produkcijom, a u jednoj od uloga pojavluje se i Rade Šerbedžija.

Međunarodni filmski festival u Göteborgu pokrenut je 1979. a godišnje ima više od 200 tisuća posjetitelja. Nagrada s tog festivala filmu “Vrapci” jedanaesta je u nizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.