(FOTO) Dr. Markić na skupu za vjeroučitelje: Kako odgojiti djecu u savjesne i odgovorne građane?

Foto: Petar Jurčević

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i Agencije za odgoj za obrazovanje, prošle subote održan je drugi ovogodišnji nadbiskupijski stručni skup za vjeroučitelje u školi. U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu okupilo se 250 vjeroučitelja iz Splitsko-makarske nadbiskupije i Hvarske biskupije kako bi kroz dva tematska predavanje i okrugli stol sudjelovali u stručnom usavršavanju na temu: Izazovi roditeljskog odgoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavanje na temu Radosti i teškoće roditeljskog odgoja danas održala je dr. Željka Markić, predsjednica udruge „U ime obitelji“, aktivne na planu zaštite i promicanja tradicionalnih i obiteljskih vrijednosti u našem društvu. Ističući važnost vjeroučiteljskog poslanja koje, unatoč brojnim kritikama koje dolaze iz liberalnih društvenih krugova, uspijeva prenositi djeci i mladima vrijednosni okvir za bolje razumijevanje pluralnog društva, Markić se osvrnula na nekoliko važnih aspekata uspješnog roditeljstva.

“To se prvenstveno odnosi na roditeljsku povlasticu sudjelovanja u izgradnji budućih savjesnih i odgovornih građana koji će, upravo zbog pravilnog odgoja, svoje poslanje u društvu temeljiti na nekoliko stupova vrijednosti. Za prenošenje tih stupova novim naraštajima odgovorni su upravo roditelji koji svoj vrijednosni okvir moraju živjeti autentično, istovremeno nalazeći mehanizme prevladavanja njegovih nedostataka”, poručila je dr. Markić.

“U odgoju djece i mladih roditelji trebaju razlikovati bezuvjetnu ljubav od opasnosti da im se bezrezervno popušta, a upornim objašnjavanjem vrijednosti koje zastupaju roditelji ih svojoj djeci moraju postaviti kao ciljeve. Time će se lakše nadići i brojne poteškoće koje sa sobom donose odgoj i roditeljstvo, a one se odnose na pravilno korištenje materijalnih dobara, razvijanje radnih navika i osjećaja solidarnosti te odolijevanje pritisku okoline koje mladima nameću vršnjaci i mediji”, rekla je prisutnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeroučitelji – nadogradnja roditeljskom odgoju

Don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda, povezujući temu skupa s obilježavanjem Godine očinstva kao uvoda u proslavu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji (Solin, 2018.), istaknuo je važnost uloge vjeroučitelja kao onih koji nadograđuju i potpomažu roditeljski odgoj djece i mladih.

U ime nadbiskupa mons. Marina Barišića sudionike skupa pozdravio je prof. dr. Nedjeljko Ante Ančić, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. Njegova poruka išla je u smjeru podsjetnika na brojne aktivnosti koje nadbiskupija, ali i šira Crkva poduzimaju unutar aktualiziranja teme braka i obitelji: od dvije biskupske sinode o poslanju obitelji u Crkvi i svijetu te papine pobudnice Radost ljubavi, zatim Pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike u Zagrebu koji već nekoliko godina zaredom obrađuje s različitih aspekata temu braka i obitelji, do različitih pastoralnih inicijativa u pripremi za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji među kojima se ističe najnoviji Križni put oca i majke vjeroučiteljice Marine Šimić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditeljstvo pred brojnim izazovima

Predavanje na temu Roditeljstvo u Božjem naumu održao je mr. sc. Roko Glasnović, povjerenik za pastoral braka i obitelji u Šibenskoj biskupiji. Aktualizirajući govor o roditeljstvu, braku i obitelji, predavač je ukazao na pojedina sociološka istraživanja koja bilježe značajne promjene u suvremenim obiteljima. One se pak ogledaju u sve većem antagonizmu između muškarca i žene te daju mnogoznačne odgovore na pitanje tko je roditelj.

“Analizirajući pojam roditeljstva kroz različite teorije i prakse unazad stotinu godina vidimo kako se on neprestano mijenja i nadopunjava novim kontekstualnim značenjima, odstupajući često od naravnog poimanja roditelja kao osobe koja rađa i odgaja svoje dijete”, rekao je. U svom izlaganju Glasnović se osvrnuo na teologiju braka i obitelji citirajući Sveto pismo koje na mnogim mjestima govori o odnosima između supružnika, roditelja, djece i Stvoritelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antropološki pogled na roditeljstvo, brak i obitelj predočen je pak kroz smjernice koncilskih dokumenata i svesrdnu pastoralnu skrb o obitelji kao „Crkve u malom“. Tu su posebno istaknute zadaće suvremene obitelji kroz stvaranje zajednice, rađanje i odgajanje djece, sebe-ostvarivanje u društvu te izgradnje kraljevstva Božjega posredstvom sudjelovanja obitelji u životu i poslanju Crkve. Odgojno djelovanje obitelji predavač je vezao uz evangelizacijsku ulogu roditelja i misli Benedikta XVI koji roditelje naziva prvim navjestiteljima vjere i svjedocima kršćanskog života.

Glasnović je naglasio kako su roditeljstvo, brak i obitelj i dalje pred mnogim izazovima koji iziskuju suradnju između pastorala mladih, zvanja i obitelji, a sve u cilju rasta svijesti o važnosti kršćanske zajednice koja svjedoči, naviješta, poučava, slavi i prakticira evanđelje u današnjem svijetu i kulturi.

“Roditeljstvo iz različitih kutova prema istom cilju”

Umjesto uobičajenih pedagoških radionica, na drugom ovogodišnjem nadbiskupijskom stručnom skupu održan je okrugli stol pod nazivom Roditeljstvo iz različitih kutova prema istom cilju. Uz moderatora i voditelja don Josipa Periša, sudionici okruglog stola bili su dr. Željka Markić i njezin suprug liječnik urolog dr. Tihomir Markić, don Tomislav Ćubelić, župnik u katedrali sv. Duje i povjerenik za pastoral braka i obitelji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, Mario Radunić, učitelj u Osnovnoj školi Bijaći u Kaštel Novom i Nikola Milanović, vjeroučitelj savjetnik u Obrtnoj tehničkoj školi u Splitu. Osim osvrta na vlastita iskustva u odgoju djece, u dinamičnoj i zanimljivoj raspravi sudionici okruglog stola, ali i ostali vjeroučitelji, dotakli su brojne teme poput problematike etiketiranja hrvatskog društva kao netolerantnog i homofobnog, odnosa politike prema zahtjevima određenih društvenih skupina, pastoralnog napora Crkve u odgoju novih roditelja i supružnika te važnosti suradnje škole, roditelja i šire društvene zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.