FOTO: Hodočašće Sisačke biskupije u Svetu zemlju

Skupina od četrdeset pet hodočasnika Sisačke biskupije predvođeni biskupom Vladom Košićem i stručnim vodičem fra Darkom Tepertom hodočastili su od 29. rujna do 6. listopada u Svetu zemlju i hodali Isusovim putevima od Nazareta i Galileje do Jeruzalema i Judeje, posjetili najvažnija kršćanska sveta mjesta, te svakoga dana slavili Svetu misu i razmatrali otajstva Kristova života na mjestima gdje su se ona u zemljopisno-povijesnom kontekstu dogodila. Ovo je bila i prilika da se hodočasnici susretnu s brojnim hrvatskim redovnicima koji tamo djeluju, te saznaju o velikoj povezanosti Hrvata i svetih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Započevši hodočašće u Nazaretu, mjestu Isusovog djetinjstva i pripreme za poslanje koje mu je Otac namijenio, hodočasnici su dobili priliku vidjeti Marijinu kuću – baziliku Navještenja, i crkvu sv. Josipa, gdje su slavili sv. Misu. Istoga dana proputovavši kroz dolinu Jizreel hodočasnici su posjetili Kafarnaum i Petrovu kuću, Brdo Blaženstava i Tabghu, mjesto umnažanja kruhova te crkvu Petrova prvenstva. Prvi dan je završen vožnjom brodom Galilejskim jezerom do grada Tiberijade.

Drugoga dana, put prema Jeruzalemu započeo je u Kani Galilejskoj gdje su svoje zavjete obnovili bračni parovi iz grupe, a misno slavlje slavili su na brdu Tabor u bazilici Preobraženja Gospodnjeg. U nastavku puta posjetili su grad Haiffu, goru Karmel i crkvu Stella Maris, a panoramski su razgledali i Tel Aviv.

Hodocasce u Svetu zemlju listopad 2015 i003

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hod Jeruzalemom sljedeći dan započeo je na Maslinskoj gori gdje su hodočasnici posjetili crkvu Uzašašća i crkvu Očenaša, spustili se do podnožja Starog grada Jeruzalema i Getsemanskog vrta, gdje je u Pećini izdaje, pokraj crkve Marijina Groba slavljena misa. Ušavši unutar zidina Staroga grada posjetili su kompleks dvorane Posljednje večere (Cenacolo), najstariji Franjevački samostan u Sv. zemlji i boravište sv. Nikole Tavelića, te baziliku Usnuća Marijina i benediktinski samostan. Dan je završio molitvom u bazilici Sv. Groba, unutar koje se nalaze Kalvarija i mjesto Uskrsnuća, cilj svakog hodočasnika u Svetu zemlju.

Hodocasce u Svetu zemlju listopad 2015 i006

Četvrtog dana hoda Isusovim stopama put je započeo u Ain Karemu gdje su hodočasnici posjetili crkvu rođenja sv. Ivana Krstitelja i crkvu Pohođenja Bl. Djevice Marije, te Pastirsko polje i baziliku rođenja Kristova u Betlehemu, a misu su slavili u špilji franjevačke crkve sv. Katarine, najbližem mjestu Isusova rođenja i jaslica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutro petoga dana započelo je misom na Kalvariji, nakon čega su u Judejskoj pustinji posjetili Masadu i Kumran, mjesto gdje su pronađeni najstariji zapisi Starog Zavjeta, te Mrtvo More.

Predzadnjeg dana hodočašća posjetili su Jerihon i Brdo Kušnje, gdje je i slavljena misa u franjevačkoj crkvi Dobrog Pastira, a hod toga dana završen pobožnošću Križnog puta ulicama Starog Grada Jeruzalema, od kapele Osude do bazilike Sv. Groba.

Hodočašće je završeno u utorak 6. listopada misnim slavljem u crkvi Posljednje večere (pokraj Cenacola) u Jeruzalemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.