(FOTO) Misa posvete ulja u sisačkoj katedrali

Foto: Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u četvrtak 13. travnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, misno slavlje tijekom kojeg je posvetio ulja za sakramente krštenja, potvrde, bolesničkog pomazanja i sv. reda. U koncelebraciji bilo je šezdesetak svećenika, a svečanost su uveličali i bogoslovi i sjemeništarci Biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku homilije biskup je čestitao okupljenim svećenicima i đakonima dan ustanovljenja sv. reda. „Naša su srca danas stoga pred Gospodinom u stavu zahvalnosti. Mi smo svjesni da smo slabi ljudi, kako i veli sv. Ivan u Otkrivenju – Krist nas je krvlju svojom otkupio od naših grijeha, te učinio svećenicima. Nama je u ruke položio svoju najveću tajnu, svoju prisutnost i svoje duhovne darove koje preko nas dijeli svojemu narodu. Mi smo posrednici njegova dara spasenja“, ustvrdio je biskup te se u nastavku osvrnuo na Pismo biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, s početka ovogodišnje korizme, a u kojem biskupi govore o sakramentu pomirenja i u kojem se ističe uloga svećenika kao suca, liječnika, učitelja i prije svega oca „kojemu pokornik s punim povjerenjem može otvoriti svoje srce“.

Biskup je poručio okupljenima i kako zahvalni Kristu za dar svećeništva, i posebno za dar ispovijedanja odnosno mogućnosti odrješivanja grijeha, znaju da je i uskrsni susret Isusa i apostola – kako ga je zapisao sv. Ivan evanđelist – obilježen tim darom.

To rekavši dahne u njih i kaže im: Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im. Taj dar povezan je usko s Duhom Svetim, kojeg predstavlja sveto pomazanje, ulje koje danas blagoslivljamo da bude znak njegove prisutnosti. Mi smo pomazani Duhom Svetim da bismo bili njime nošeni vjesnici radosne vijesti, oproštenja grijeha onima koji se kaju i traže pomirenje s Bogom. Oni su ti siromasi, slijepi i hromi o kojima govori prorok Izaija, a koje proroštvo primjenjuje na sebe Krist Gospodin u nazaretskoj sinagogi kada, poslije čitanja tog teksta, kaže: Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima Neka ovaj ‘danas’ odzvanja u našim srcima ne samo danas nego i sve dane našega života kojeg smo posvetili Bogu da bismo po njegovoj milosti mogli služiti Crkvi i svakom čovjeku“, zaključio je biskup nakon čega su okupljeni prezbiteri obnovili svoja svećenička obećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.