(FOTO) Sisak: Otvorena izložba “Put sandala”

Foto: Sisačka biskupija

Izložba fotografija „Put sandala” s prikazom života prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića otvorena je u ponedjeljak 20. ožujka u sisačkom Velikom Kaptolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz fotografija autora Jasmina Fazlagića prikazuju put sv. Nikole Tavelića od njegova rođenja i života u Šibeniku oko 1340. godine, preko misijskog djelovanja u Bosni do Jeruzalema i njegove mučeničke smrti. Projekt snimanja foto-priče o njegovu životu, u organizaciji samostana Sv. Frane iz Šibenika i Hrvatskoga nacionalnog svetišta, okupio je pedesetak sudionika, a sniman je krajem rujna 2016. godine u Šibeniku i okolici.

Izložbu je sisačkoj publici predstavio rektor nacionalnoga svetišta svetog Nikole Tavelića u Šibeniku fra Ivan Bradarić, otvorio ju je sisački biskup Vlado Košić, a na početku sve okupljene pozdravila je i voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić.

Predstavljajući izložbu fra Ivan Bradarić je pojasnio kako naziv izložbe „Put sandala“ proizlazi iz činjenice da su sandale jedina sačuvana relikvija ovog hrvatskog sveca s obzirom da mu je tijelo izmučeno 14. studenog 1391. godine i pokopano na nepoznatom mjestu, te kako je njen cilj upoznati vjernike sa životom Nikole Tavelića tijekom trogodišnje priprave za proslavu 50. obljetnice kanonizacije koja je bila 1970. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvarajući izložbu biskup Košić je progovorio o važnosti lika i djela sv. Nikole Tavelića istaknuvši kako se i bl. Alojzije Stepinac osobito zauzimao za njegovo proglašenje svetim hodočasteći i moleći pape Pia XI. i Pia XII. da završe postupak kanonizacije. Biskup je upozorio i kako Hrvati premalo cijene svoje velikane, te kako je ova izložba za svaku hvalu jer će njome vjernici bolje upoznati našeg prvog sveca te mu se tako i više moliti i više ga cijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.