(FOTO) Vazmeno bdjenje u sisačkoj katedrali

Foto: Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, na Veliku subotu 15. travnja, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, liturgiju Vazmenog bdijenja u zajedništvu s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, supsidijarom preč. Milanom Begićem i vikarom vlč. Robertom Jakicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku svečane liturgije biskup je pred katedralom blagoslovio oganj i upalio Uskrsnu svijeću koja je u svečanoj procesiji unesena u katedralu.

U homiliji obraćajući se okupljenima, a posebno katekumenima, biskup je rekao kako današnja sva čitanja govore o tome da se Bog brine za svoje. „Mogli bismo reći da je ta ljudska povijest ujedno i povijest spasenja koju je poduzimao Bog da bi ljude priveo k istini, da bi ih upoznao s pravim smislom života, da bi ih pripravio za dolazak svoga Sina“, rekao je biskup osvrnuvši se na čitanje iz Knjige postanka koje govori o Abrahamu, starozavjetni izvještaj o izlasku Židova iz egipatskoga ropstva te čitanje iz proroka Ezekiela u kojem Bog obećava novi život.

U nastavku govoreći o Pavlovoj poslanici Rimljanima biskup je podsjetio kako on govori da je krštenje ulaženje u Kristovu smrt i izlaženje iz smrti s Kristom u novi život, uskrsnuće. „Tako se sve što nam je Gospodin želio dati darovao upravo u toj novosti života u kojoj nas Apostol poziva da nastavimo hoditi. Novi život je promjena, preobrazba koju čini Duh Božji koji nas zahvaća ako se otvaramo Kristu i njegovom daru koji nam je dan po njegovoj muci, smrti i uskrsnuću. Ta izvanredna novost dogodila se u Kristovoj pobjedi nad smrću. Dok su žene na kraju subote, kako mi sada, prije nedjeljnog jutra došle na grob, sv. Matej evanđelist izvješćuje, ‘nastade žestok potres jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi, otkotrlja kamen i sjede na nj. Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, taj anđeo koji dočekuje žene izgleda zastrašujuće, zapravo je odlučan jer javlja neočekivanu novost Kristova uskrsnuća. No, imaju ga se bojati samo stražari, žene se ne trebaju bojati, dapače ta ih vijest treba silno obradovati jer anđeo im govori: ‘Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.’ Koji je to bio preokret, koja neviđena novost. Žene i sa strahom i sa silnom radošću trče odnijeti tu vijest Isusovim učenicima… Predivno! Sve se promijenilo, Isus nije više mrtav, on je živ, on nije poražen, on je pobijedio!

Ta vijest ispunja srca Isusovih učenika kroz svih ovih 20 stoljeća nakon tog događaja. I mi smo, braćo i sestre, noćas dionici te novosti i zahvaćeni strahom i radošću kao žene koje su doživjele da je Isus živ, uskrsnuo i da on donosi novost života i svima nama“, rekao je biskup te dodao kako se ta radost ne može zadržati za sebe, ona se mora dijeliti s drugima, navijestiti svima: „Ne bojte se, idite!, govori Gospodin i nama ove svete vazmene noći. Osjetiti da smo oslobođeni svakog ropstva grijeha označeno je u odsutnosti straha. Kao njegovi učenici, kao braća i sestre u jednoj obitelji, Crkvi Kristovoj, i mi smo poslani da tu radost svjedočimo svima koje susrećemo, da u našim obiteljima, u našim školama, učionicama, zbornicama, u tvornicama i poduzećima, na njivama i na našim ulicama, svima svima pokazujemo da smo ispunjeni uskrsnom radošću i da smo kadri pokazati na izvor te radosti, na Krista ukrsnuloga“.

Na kraju biskup je i čestitao katekumenima što ove svete noći ulaze u zajedništvo Crkve po sakramentima svetoga krštenja, svete potvrde i presvete Euharistije. „Neka vas Gospodin blagoslovi i čuva, neka vas vodi kroz čitav vaš život da ga nikada ne zatajite, da ne bude poput Jude koji ga je izdao i okrenuo se protiv svoga Gospodina, ali se okrenuo ujedno i protiv sebe jer se zbog te izdaje ubio. Vi naprotiv živite punim plućima, radosno u svemu slaveći Boga te svojim životom i radom svjedočite da njemu pripadate“, poručio je biskup na kraju čestitavši Uskrs svim okupljenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon homilije biskup je blagoslovio krsnu vodu te zatim krstio trinaestero odraslih katekumena i podijelio sakrament svete potvrde devetnaestero kandidata.

U vjernicima ispunjenoj katedrali, ljepoti Vazmenog bdijenja doprinijeli su i sisački bogoslovi te Biskupijski zbor pod ravnanjem i uz orguljašku pratnju prof. Jelene Blašković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.