(FOTO) Više od 3 tisuće stanovnika Savice na noćnom bdijenju za izgradnju crkve

Foto: Facebook

U parku u zagrebačkom naselju Trnjanska Savica sinoć su se okupili vjernici sa zapaljenim svijećama te molili za planiranu izgradnju crkve “bl. Alojzija Stepinca” u dijelu tog parka. Okupilo se oko 3 tisuće stanovnika Savice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas želimo moliti da lokacijska dozvola koju je Grad Zagreb izdao 9. kolovoza ove godine što prije postane pravomoćna kako bismo potom mogli nastaviti one neposredne radove prije početka izgradnje – upis vlasništva nad zemljištem, ishođenje građevinske dozvole i potom blagoslov gradilišta. Pozivam vas već sada da se sljedeći put okupimo upravo na blagoslovu gradilišta naše župne crkve”, poručio je župnik, velečasni Antun Vukmanić, koji je istaknuo kako župna zajednica na Savici od 1999. čeka na izgradnju svoje župne crkve.

Poruka vjernika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tako je lijepo osjetiti koliko smo u zajedništvu. Bez obzira na to gdje se nalazili, danas je tako jednostavno spoznati da postoji Stvoritelj i postoji čovjek. Zbog toga što čovjek, bez obzira na to što je rođen kao Božje dijete, ne razumije uvijek sve, nailazi na brojne zapreke i probleme. Danas, kao i tisuće godina prije, istina je samo jedna. Zaista smo djeca Božja, svjedoci Božji – ali tek kada spoznamo što nam je činiti. Oči cijeloga svijeta su uprte u nas, jer vidite, nosimo svjetlo, što znači ljubav. Tako bi trebalo biti, tako svjedoči onaj na čijem se prostoru po imenu nalazimo – blaženi Alojzije Stepinac. Zato najprije sada zahvala Bogu na svakom čovjeku, ali osobito našem uzoru Alojziju Stepincu. Jeste kako je Alojzije rekao, do neba hvala Gospodinu! Svijeće podignute, pljesak u srcu, do neba, a svjetlo u nama i oko nas. Neka vam je blagoslovljen svaki trenutak večeras, i svaki trenutak pred vama. Danas ćemo u ovoj večeri mira, ljubavi i molitve uživati zahvaljujući pastirima koji znaju što im je činiti. To nije lako, jer znate kamo ide svijet, a mi koji pokušavamo svjedočiti, molimo jedni za druge, a osobito za naše pastire. “, rekla je jedna od govornica.

“Svatko od nas za života mora učiniti sve da se istina o našem mučeniku Stepincu sazna. Tako će nam biti lakše, tako ćemo lakše ozdravljati. To nije jednostavno, ali imamo uzore, imamo svoje duhovnike za koje se svakodnevno treba moliti. Nije lako ni nama, ni njima. Koliko god da postoji svijeta jedno jedino ime smeta, i to ime Isusa”, rekla je druga govornica s pozornice.

Pater Ike: Okupili smo se kao živa crkva, koja već postoji i koja je već pobijedila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pjevate i molite i ljubite. Ovaj grad, crkvu, Boga. Ljubimo svakog čovjeka u ovom gradu, i ljubimo Gospodinov put, koji je ponekad Stepinčev put. Put trpljenja i nepravdi, ali istovremeno i put ljubavi i istinoljubivosti. Put nepokolebljivosti. Nije čudo i moralo je tako biti da se već u početku gradnje crkve imenovane po Stepincu očitava njegov put. Okupili smo se kao živa crkva, koja već postoji i koja je već pobijedila. Ona je neuništiva i vječna. Nitko ne može stati na put tome, da crkva živi i da hramovi nastaju. U Zagrebu silno nedostaju hramovi koji su se u jednom času prestali graditi. Svi znademo da je prepoznatljivi motiv Zagreba Katedrala, ali i Crkva sv. Marka. U jednom času je došlo vrijeme nepravde, grad se razvijao neprirodno, jer su mu nedostajali hramovi. Svakom gradu treba sveto, trebaju hramovi. Sada postoje hramovi sporta, kultura, znanosti, i neka ih!
Ali više od svih gradu i njegovom identitetu trebaju hramovi Gospodina i Crkve! Došli smo do trenutka kad se te nepravde ispravljaju. Gradu treba sveto i lijepo. Sada ispravljamo nepravdu. Treba nam još puno crkava i Stepinčeve odvažnosti, ali i ljubavi Kristove da ni ova borba ne rodi ni trunku mržnje. Protivljenje ne dolazi od čovjeka, nego od Mrzitelja Božjega, koji je ranio ljudska srca teškom poviješću, koja je Bogu hvala, iza nas. Ova crkva i molitve koje će biti u njoj će te rane iscjeljivati, a hrvatski narod obnavljati. Zato smo ovdje, zato molimo, to Gospodin hoće”, rekao je pater Ike Mandurić.

pater-ike-facebook

“Gospodine, rasvijetli srca svim zavedenima i onima koji ne prepoznaju da ti stojiš na početku svega i da si ti darovatelj života te onaj koji proviđa budućnost. Gospodine, izlij mir na ovaj grad. Neka svakoga tko prolazi ovim parkom ova crkva prosvjećuje”, poručio je na kraju pater Ike Mandurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bdijenje je održano nakon mise koja je na Stepinčev blagdan, 3. listopada, održana u Pastoralnom centru na Savici. Glazbeni dio predvodili su Slavljenički tim karizmatske zajednice mladih Božja pobjeda te Duhovni KUTAK XI, vlč. Ljubo Vuković i Maja Blagdan. Podršku su im dali i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) te gradski zastupnik HDZ-a Mario Župan.

Evo što je prava istina o gradnji crkve na Savici!

Razmišljanje župljana o crkvi na Savici: Ljudi apriori odbacuju Crkvu zbog krive slike koju im serviraju mediji

‘Želim da uz crkvu na zagrebačkoj Savici djeca imaju ono što ja nisam imala’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, u medijima se na različite načine govori o problemu izgradnje župne crkve blaženoga Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu. Župa je osnovana 1999. godine, nedugo nakon što je 3. listopada 1998. godine sveti Ivan Pavao II. proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Župa broji oko 12 000 stanovnika. Od osnutka vjernici se na misno slavlje nedjeljom okupljaju u predvorju Osnovne škole Jure Kaštelana, dok se tijekom tjedna već petu godinu okupljaju u Pastoralnom centru. Centar je uređen za osnovne svagdanje potrebe Župe, te uključuje kapelu s pedesetak mjesta, vjeronaučnu dvoranu i župni ured.

Inicijativa „Savica za park, a ne za crkvu“, koja se bori protiv izgradnje župne crkve, kao glavni argument navodi mjesto izgradnje. Važno je reći kako je navedenu lokaciju grad Zagreb još 2007. godine dao Župi kao zamjenu za zemljište koje je gradu dala Župa Krista Kralja.

Dr. sc. Katarina Aladrović Slovaček: Bez razloga protiv crkve na Savici u Zagrebu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.