(FOTO)Pisanice- od cijenjenih tradicionalnih do zanimljivih modernih

Foto: Eva Marušić

Oslikana jaja simbol su Uskrsa, simbol su ponovnog rođenja, novog života. Kroz povijest jaja su se ukrašavala na razne načine, ovisno o dostupnim materijalima i znanjima, a neka od njih se koriste i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ ‘pisanica’ nastala je od glagola pisati, koji dolazi od praslavenskog *pьsati što znači pisati, a od zajedničkog praindoeuropskog korijena *peyk’ što znači crtati, bojati, šarati.

Starinske pisanice

Nekad su se jaja ukrašavala bojama, a koje su se dobivale iz prirodnih izvora, za kojima se često poseže i danas. Boje su se dobivale od lupina luka ili oraha, kopriva, od kora drveta, lužinama od pepela, ali i od krep papira koji je određeno vrijeme bio i jedini papir u boji. Pisanice su bile najčešće obojane u crvenu, smeđu, žutu ili crnu boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznata je tehnika voskom koja se i danas rado rabi. U pojedinim mjestima u Hrvatskoj običaj je bio sljedeći: Rastopljeni pčelinji vosak nanosio bi se na jaje iglom u čiju je ušicu bio prethodno uveden i omotan konac. Po jajetu bi iglom nacrtali željeni motiv. Ispisivale bi se riječi Sretan Uskrs ili čak samo inicijali, ovisno o želji onoga tko je crtao po jajetu. Tako nacrtana jaja stavljena su kuhati u lonac s lupinom crvenog luka. Tako se jaje obojalo u tamno crvenu boju, dok je mjesto gdje je bio vosak, a koji se kuhanjem otopio, ostalo u prirodnoj boji jajeta.

Na isti način, jaja se mogu bojati i bez korištenja voska. U stare najlon čarape potrebno je staviti jaje koje je prethodno bilo omotano nekim listom iz prirode, primjerice djetelinom. Najlon čarapa će pridržati djetelinu, a jaje će se kuhanjem obojati osim na mjestu gdje je bila pritisnuta djetelina. Tako će nastati pisanica s motivom djeteline.

Moderne pisanice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je mnoštvo materijala dostupno za izradu pisanice. Potrebna je samo kreativnost. Kreativna je i gospođa Branka Brcković, čije pisanice možemo svrstati u one modernijih inačica. Na ideju izrade “gospođica pisanica” došla je slučajno. Neodoljive mini šeširiće odlučila je prilagoditi, obojati raznim bojama i staviti na jaje koje se pretvorilo u “ljupku gospođicu”.

Ove pisanice nisu obične pisanice i zbog toga ovaj ukras može krasiti dom cijele godine, rekla je gospođa Brcković. Ovim “damama” vesele se svi, od djece do baka i djedova.

Ideja za izradu pisanica zaista je mnogo. Potrebno je samo imati volju, pustiti maštu, opskrbiti se materijalom po želji i krenuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.