Galerija specijalne policije: Otvorena izložba “Trenutci ponosa” Čede Paića

Foto: Oskar Šarunić

Izložbu poznatoga humanitarca, domoljuba i samoukoga slikara Čede Paića “Trenutci ponosa” otvorila je u srijedu navečer u Galeriji specijalne policije ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, posebice istaknuvši Paićevo bavljenje portretom i ljudima – kako na slikama tako i u nesebičnom humanitarnom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvorenju izložbe na kojoj su, među ostalima bili i umjetnik, njegova supruga Slavica, počasni predsjednik Udruge specijalne policije general Mladen Markač i general HVO-a Tihomir Blaškić, predsjednik Udruge Specijalne policije Josip Klemm pozvao je nazočne da minutom šutnje odaju počast svim poginulim braniteljima i prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Istaknuo je kako je Dom specijalne policije posvećen poginulim i živim suborcima i prijateljima te da je uvijek otvoren i za sve umjetnike koji žele izlagati u njihovu prostoru jer tako, rekao je, svi zajedno veličamo Lijepu našu.

Hrvatski branitelji borili su se za slobodu i teritorij te za očuvanje kulture i umjetnosti

Ministrica kulture zahvalila je Klemmu što ju je pozvao da sudjeluju na otvorenju izložbe i što su u razgovoru bili suglasni koliko je važno prepoznati Dom specijalne policije kao mjesto na kojemu se svjedoči o onomu što uvijek govore kulturni djelatnici i umjetnici, a to je da se hrvatski branitelji nisu borili samo za slobodu i teritorij, nego i za očuvanje naše kulture i umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako nazočnost akademskih slikara na otvorenju izložbe svjedoči da amateri i akademski slikari s jednakom ljubavlju i strašću stvaraju i dijele svoju umjetnost. Obuljen Koržinek posebice je pak ukazala na Paićevo bavljenje portretom i ljudima – kako na slikama tako i u humanitarnom radu rekavši kako nikada neće biti dovoljno isticati ono što je Paić i njegova obitelj učinili tijekom Domovinskog rata, a posebno svojim angažmanom u Haagu. Zato je, rekla je ministrica, izložba priznanje Paiću i kao umjetniku i kao velikome humanitarcu te domoljubu.

Čedo Paić i njegova supruga Slavica žive u Nizozemskoj i najčešći su posjetitelji hrvatskih pritvorenika u Haagu i pomažu im u svim potrebama. Paić je radio i portrete hrvatskih generala koji su bili u haaškome zatvoru – Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, kao i portret predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Srce je najljepša galerija, osobito ona hrvatskih branitelja koji ponos vežu uz nesebičnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško napomenuo je kako ima puno galerija i izložbenih prostora u kojima se nalaze remek-djela, ali postoji i ono mjesto do kojega često ljudski pogled ne dopire – a to je srce koje je najljepša galerija koju imamo, osobito kada se radi o hrvatskim braniteljima. U toj galeriji, istaknuo je biskup Šaško, “ima puno remek-djela koja mnogi ne vide, neki ne žele vidjeti”. Zato je, podsjetio je mons. Šaško, na nedavnom korizmenom susretu s hrvatskim braniteljima naglasio kako bi svaki hrvatski branitelj i braniteljica trebali zapisati iskustva koja su preživjeli kako bismo se, rekao je, “imali kamo vratiti – da naraštaji prije nas osjete poštovanje, a oni nakon nas da osjete svježinu izvora istine na kojemu se trebamo uvijek napajati”.

Biskup Šaško zahvalio je umjetniku i njegovoj supruzi na svemu što su oni učinili da nas izložba podsjeti i vrati na ljepotu toga izvora, te da trebamo uvijek paziti na ljepotu galerija hrvatskoga srca.

Osvrnuo se i na naziv izložbe rekavši kako je ponos prilično složena riječ, ponekad može biti uznositost i oholost, a može označavati sebičnost, međutim, objasnio je, sama riječ veže se uz latinsku pro esse – biti za. Upravo su to, ustvrdio je biskup, svjedočili i svjedoče hrvatski branitelji koji ponos vežu uz darivanje, uz nesebičnosti i velikodošnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Taj ponos možemo ovdje osjetiti i on je temeljj budućnosti Hrvatske jer sve naše nedaće dolaze iz sebičnosti i ne gledanja drugoga”, rekao je biskup i izrazio nadu kako će “galerija srca istaknuti ono što je istinski hrvatski ponos – a to je žrtva onih koji su dali sve za Hrvatsku”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.