Glas Koncila: Ne ćemo umrijeti, nego živjeti!

Foto: Narod.hr

Katolički tjednik “Glas Koncila” u komentaru najnovijeg broja piše da premda su brojna nastojanja da se Hrvatska upropasti, da hrvatski građani budu što više poniženi, osiromašeni i obezglavljeni – ona ne će uspjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uredničkom komentaru “Ne ćemo umrijeti, nego živjeti!” Ivan Miklenić upozorava da premda određene grupacije Hrvatskom i dalje uvelike upravljaju kao da u njoj nisu prihvaćeni europska pravna stečevina, gospodarski i demokratski standardi, tim strukturama i grupacijama sve se više nazire neizbježan kraj.

Povod takvim zaključcima komentatora je uskrsna homilija zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji je, uz ino, rekao: “Ne, propasti ne ćemo, nego ćemo radom opstati! Ne, nad sudbinom djece ne ćemo plakati, nego ćemo ih odgajati za neprolazne vrjednote! Ne, manipulaciju sijačima nemira ne ćemo dopustiti, nego ćemo pokazati što mirotvorci mogu učiniti za domovinu! Ne, domovinu nitko ne će uništiti, nego ćemo je izgraditi još ljepšu i plemenitiju! Ne, odreći se obitelji ne ćemo, nego ćemo je još čvršće uzidati u temelje hrvatskoga društva! Na Uskrs ova Crkva i njezini vjernici poručuju: Ne, umrijeti ne želimo, nego živjeti!”.

Po Miklenićevim riječima zagrebački nadbiskup tako je izravno odgovorio brojnim zlogukim prorocima, kao i onima koji tako rade, da je očito da ne žele dobro ni hrvatskom narodu ni društvu ni državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I kardinal Bozanić u citiranim rečenicama, oslonjen na snagu koja dolazi iz vjere u Kristovo uskrsnuće i koja živi u hrvatskom narodu, upozorio je koje su to bitnosti na kojima će hrvatski narod ne samo opstati, nego i izgraditi bolju budućnost. Kardinal je tako iz kapitala kršćanske vjere koja živi u hrvatskom narodu istaknuo temeljne vrjednote: rada, odgoja za neprolazne vrjednote, mirotvornoga služenja domovini, izgradnje ljepše i plemenitije domovine, učvršćivanja obitelji, poštovanja i promicanja života”, navodi se u komentaru i dodaje: “Isticanje tih vrjednota nipošto nije puko moraliziranje, već je očitovanje silnoga potencijala koji je činjenica utemeljena ne samo na ljudskoj snazi i ljudskoj volji”.

Podsjećajući na Kardinalove riječi: “Ne, umrijeti ne želimo, nego živjeti!”, Miklenić ističe da su izravan odgovor svima u hrvatskom društvu koji ga svojim djelovanjem na različite načine razaraju i osiromašuju, a izjava “želimo živjeti” iz usta apostolskoga nasljednika, kako dodaje, nema tek banalno značenje želje za preživljavanjem ili želje za uživanjem, već je to ispovijest i svjedočanstvo povjerenja u Boga koji je jedini gospodar života i smrti i koji je po Isusu Kristu pobijedio zlo i smrt.

“Te kardinalove riječi znače da sva brojna nastojanja da se Hrvatska upropasti, da hrvatski građani budu što više poniženi, osiromašeni i obezglavljeni – ne će uspjeti”, tvrdi komentator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima na strahove i ograničenost onih koji potkopavaju dobro hrvatskoga naroda kardinal Bozanić izravno je upozorio i sljedećim pitanjima: “Ne znači li sustavno ponižavanje žrtve hrvatskih branitelja i poigravanje njima, u posljednje vrijeme po starim, već viđenim metodama, da se zapravo u njima krije nesaglediv potencijal za izlazak naše domovine iz krize u koju je dovedena? Što nam strah od branitelja, koji su krvlju gradili domovinu, govori o stvarnoj moći postojećih struktura?”

Miklenić smatra da nisu slučajni današnji odnosi prema hrvatskim braniteljima, osobito prema pojedincima koji su slobodni, prema hrvatskim žrtvama u obrambenom ratu i prema istini o agresiji, no baš ti odnosi otkrivaju ograničenost i strahove određenih struktura koje na svoj način teroriziraju hrvatski narod.

“Nije slučajno istodobno medijski gotovo ignorirana, a svakako neprimjereno marginalizirana, činjenica da je prvi čovjek bivše jugoslavenske obavještajne službe, odgovorne i za politički terorizam na teritoriju drugih država, predan njemačkom pravosuđu. Ta marginalizacija i ignoriranje zapravo potvrđuju strah i zabrinutost u određenim političkim i ideološkim grupacijama jer zbog europskih standarda demokracije i političke volje za pravednošću gube kontrolu nad tako važnim svojim segmentom. Premda su te grupacije mnogo činile da Hrvatska što kasnije uđe u Europsku uniju, ili da uopće ne uđe osim zajedno s istočnim susjednim državama, i premda Hrvatskom i dalje uvelike upravljaju kao da u njoj nisu prihvaćeni europska pravna stečevina, gospodarski i demokratski standardi, tim strukturama i grupacijama sve se više nazire neizbježan kraj. Ne radi se pritom samo o neupitnom povijesnom slijedu po kojem je, kako narod kaže, svaka sila za vremena, već o snazi istine, slobode, pravde, čovječnosti i ljubavi koje su oslobođene Kristovom pobjedom nad zlom, grijehom i smrću, a ta snaga, usprkos svim slabostima, živi i postoji i u hrvatskom narodu i nitko je ne će moći pobijediti”, stoji u zaključnom dijelu komentara najnovijeg broja “Glasa Koncila”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.