HAVC odobrio milijune za film Rajka Grlića po scenariju Ante Tomića – ‘Ustav Republike Hrvatske’

Hrvatsko audiovizualno vijeće odobrilo je sredstva za poticanje snimanja dva dugometražna igrana filma, “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića, po scenariju Ante Tomića i “Sam samcat” Bobe Jelčića, kao i za četiri eksperimentalna filma, te niz projekata i scenarija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelj Rajko Grlić i scenarist Ante Tomić zajedničkim snagama rade “Ustav Republike Hrvatske” – analizu netrpeljivosti u Hrvatskoj i to ‘na nadasve zabavan način’, rekao je umjetnički savjetnik za dugometražni film Dalibor Matanić na konferenciji za novinare Hrvatskog audiovizualnog centra.

Glavni lik je ostarjeli profesor, homoseksualac koji noću tumara ulicama Zagreba odjeven kao žena, no ima nacistički background i vrlo tvrde stavove o drugim nacionalnostima. Nakon što ga mladi neonacisti brutalno pretuku, nevoljko počne komunicirati s policajcem iz svoje zgrade srpske nacionalnosti i podučava ga o Ustavu ne bi li ovaj položio stručni ispit.

“Riječ je o projektu koji suočava duhove prošlosti, ali nažalost i hrvatske sadašnjosti, analizira ukopanu mržnju i nevidljive pukotine među ljudima i ogoljava ih na esencijalne ljudske vrijednosti. Najbitnije je što je sve postavljeno duhovito, suočavanje s ozbiljnim problemima i gorki okus nakon spoznaje istih, prezentiran je kroz toliko potreban smijeh hrvatskoj publici tako da smo uvjereni da je riječ o vrlo potencijalnom, punokrvnom kino hitu”, istaknuo je Matanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od tog filma s komercijalnim potencijalom, Jelčićev film se opisuje kao “složen, intiman i hrabar, istovremeno vrlo jasno i precizno napisan modernistički arthouse projekt kojemu predstoji bogat festivalski život”.

“Sam samcat” u trodijelnoj formi analizira borbu roditelja za kvalitetniju skrb nad djetetom nakon razvoda. Prvi dio se obrušava na vidljive i nevidljive mane birokratskog aparata i uspješno potencira jaz između pojedinca i sistema, drugi je obilježen s više realizma i tjera glavni lik da razvije svoju inačicu sistema, a treći izmiče pravilima sustava u jedan nehajan slobodan dan roditelja i djeteta gdje životnost dolazi u prvi plan, rekao je Matanić.

Za poticanje proizvodnje dugometražnih igranih filmova stigle su 22 prijave, a za dva odabrana filma odobreno je po četiri milijuna kuna za svaki od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnička savjetnica za eksperimentalni film Sanja Grbin predstavila je četiri odabrana projekta u toj kategoriji, za koju je odobreno 360 tisuća kuna, od kojih su tri debitantska. Sredstva su odobrena za “Treći stupanj” Damira Očka, “Leopoldina” Sabine Mikelić, “Izmještanja” Neli Ružić te “Skoro ništa, i dalje noć” Davora Sanvincentija.

Za razvoj projekata odobrena je ukupno 995 tisuća kuna za njih sedam, “Čovjek iz Katange” Radislava Jovanova Gonze, “J’adoube” Damira Čučića, “Samo zatvori oči” Jure Pavlovića, “Sjeverozapadni vjetar” Zdenka Bašića, “Vukovarska jesen” Eduarda Galića, “Zbornica” Sonje Tarokić i “Garbura” Josipa Žuvana.

Za razvoj scenarija po 35 tisuća kuna, ukupno 770 tisuća, odobreno je za 22 scenarija za dugometražne igrane filmove. To su “BFF” Zrinke Denić Matić, “Čaroban šešir” Snježane Babić Višnjić, “Čudna jada” Anite Čeko, “Izgubljeni” Vivien Karlović, “Jimmy L.” Pave Marinkovića, “Kako ubiti” Ivana Šarića, “Levijatan” Ante Marina, “Livada” Jasne Sinković Andres, “Morina” Mihaele Marije Perković, “Nebo može čekati” Melite Devčić, “Neprilagođen” Ivane Šimić Sedić, “Otac” Gorana Devića, “Pad premijera” Željka Musića, “Posljednja kino emisija” Joška Jerončića, “Puška” Sandre Antolić, “Samo smo se malo zabavljali” Biljane Čakić Veselič, “Senzacional” Maria Vrbančića, “Tajni gost” Milivoja Puhlovskog i Mirte Puhlovski Šverko, “Tri” Danila Šerbedžije, “Zaokruži me!” Velimira Grgića i Marka Mihalineca, “Božji gnjev” Josipa Mlakića i “Kozmička štrikača mašina” Irene Krčelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Schmidt, kojemu tim odlukama istječe mandat na mjestu umjetničkog savjetnika za dugometražni igrani film, ustvrdio je da su bili “široke ruke u kategoriji razvoja scenarija jer im je dužnost otkriti nova lica te tako širiti krug potencijalnih scenarista”.

Vijeće HAVC-a je kao novu umjetničku savjetnicu za filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom imenovalo Sašu Vojković, koja će na toj dužnosti zamijeniti Sanju Ravlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.