HAZU odaje počast svojem utemeljitelju u povodu 200. godišnjice njegova rođenja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić u srijedu 4. veljače položit će vijenac na grob utemeljitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera u kripti katedrale svetog Petra u Đakovu na 200. godišnjicu njegova rođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Kusić počast Strossmayeru odat će zajedno s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem, nadbiskupom u miru Marinom Srakićem te predstavnicima društvenog i političkog života, a tijekom posjeta Đakovu posjetit će i prostorije u kojima će biti smješten budući Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU.

Predsjednik HAZU u srijedu će sudjelovati i na svečanoj akademiji ‘Lik i djelo Josipa Jurja Strossmayera’ koja će se održati u njegovom rodnom Osijeku u Hrvatskom narodnom kazalištu, u organizaciji Grada Osijeka i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, gdje će održati prigodan govor.

HAZU će tijekom 2015. Strossmayerov jubilej obilježiti s više prigodnih manifestacija. U lipnju će se u palači HAZU u Zagrebu održati središnja proslava na kojoj će govoriti nekoliko istaknutih stručnjaka, a očekuje se i nazočnost najviših državnih dužnosnika. HAZU će biti suorganizator i međunarodnog znanstvenog skupa o Strossmayeru koji će se u studenom održati u Parizu na sveučilištu Sorboni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu 4. veljače u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Rijeci predavanja povodom 200. godišnjice Strossmayerova rođenja održat će akademik Petar Strčić i gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a u četvrtak 5. veljače u zavodu za znanstveni rad HAZU u Varaždinu predavanje na temu ‘Biskup Josip Juraj Strossmayer – učitelj, svećenik, mecena i dobrotvor’ održat će đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić. Prigodno će biti izložene medalje, plakete i poštanske marke s likom Josipa Jurja Strossmayera, kao i preslik dopisa kojim je imenovan počasnim građaninom Varaždina.

U palači HAZU u Zagrebu do srijede 4. veljače traje izložba Strossmayerovih portreta otvorena u studenog 2014. u povodu 130. godišnjice Strossmayerove galerije starih majstora HAZU.

Među 20 izloženih slika i skulptura ističu se djela Vlahe Bukovca, Rudolfa Valdeca i Ivana Meštrovića. Do kraja veljače može se razgledati i izložba Svečanost otvorenja Strossmayerove galerije 1884. godine otvorena 30. siječnja povodom Strossmayerova jubileja. Izložena je zanimljiva dokumentarna građa, među ostalim i pisma koja je Strossmayer slao Akademiji i njegovi rukopisi, s ciljem oslikavanja okolnosti i atmosfere u kojima se, uz Strossmayerovu nazočnost, odvijala svečanost otvorenja Galerije i posvećenja Akademijine palače, doznaje se u HAZU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.